Hlavní obsah

Cyklista Kadlec řeší dilema: Giro, nebo boj o olympiádu?

PRAHA

Sezóna v novém týmu čeká cyklistu Milan Kadlec. Po dvou letech strávených v Lampre změnil v Itálii stáj - nadále zůstává v první divizi, ale už v barvách Vini Caldirola, kde je lídrem vítěz Gira Stefano Garzelli.

Foto: archiv

Milan Kadlec

Článek

"Zase taková změna to není. Zajištění je na úrovni Lampre, na dobré závody se dostaneme taky. Jen rozpočet je možná o maličko nižší," tvrdí 29letý závodník. Je rád, že po loňské nevydařené sezóně, kterou narušily i zdravotní problémy, sehnal angažmá v první divizi. "V Itálii už mám poměrně slušné kontakty, pomohl mi s tím i jeden manažer," vysvětluje.

Jen po finanční stránce si oproti Lampre pohoršil. "Je jasné, že jsem při vyjednávání kontraktu musel jít s penězi dolů. Vloni jsem nic nevyhrál, neměl jsem dost bodů a závodníků je v dnešní době spousta. To je realita," říká Kadlec.

S novou stájí má za sebou zatím jen dvě společná soustředění v Donoraticu. Do sezóny chtěl vstoupit později, neboť nejlepších výsledků dosahuje v letních měsících. "Proto začínám až 22. března etapákem ve Španělsku a teprve po něm se dozvím další program," prozrazuje. Je pravděpodobné, že pojede nějaký závod Světového poháru, ale jasným vrcholem pro tým je v první polovině sezóny květnové Giro d'Italia.

Jasný lídr

Aby ne, vždyť Garzelli ho v roce 2000 vyhrál a vloni, už v barvách Vini Caldirola, skončil druhý. "On je jasný lídr, o tom není pochyb. V tuto chvíli má podle mě Giro jisté pět lidí a u dalších bude záležet na výsledcích v březnu a dubnu. Každý ví, o co tam jde - osobní ambice musí člověk obětovat ve prospěch Garzelliho," míní závodník, který profesionální kariéru začal v italském týmu Mobilvetta. V něm jel také poprvé Giro (2000), podruhé absolvoval tento slavný závod v roce 2002 v barvách Lampre.

S většinou nových stájových kolegů se znal už z dřívější doby, takže neměl problém, aby zapadl. "Na soustředění jsem bydlel na pokoji s Rusem Tonkovem, dalším specialistou na Giro, Itala Gerosu znám ještě z amatérů. I ostatní jsou ale v pohodě. Včetně Garzelliho. To je fajn kluk, rozhodně se nechová jako hvězda," podotýká na adresu hýčkané týmové jedničky.

Dostává prostor na dráze

Ve stáji mu nečekaně dávají volnost i k jeho aktivitám na dráze. "Dokonce mi udělali kolo, perfektně mě vybavili. Až mě to překvapilo. Jeden z šéfů kdysi na dráze taky jezdil, takže rozhodně nemají nic proti," lebedí si Kadlec.

Rád by se v bodovačce kvalifikoval na mistrovství světa do Austrálie, odkud vede cesta na olympiádu do Atén. "Teď o víkendu mi to v Moskvě moc nevyšlo, tak budu muset ještě na svěťáky do Mexika a Anglie," vypočítává.

Potíž je v tom, že světový šampionát koliduje s Girem. "Nechávám to náhodě. Je jasné, že nemůžu být všude. V týmu je samozřejmě prioritní Giro, ale pokud bych nebyl nominován, chci na dráhu. Na olympiádu bych se aspoň jednou v kariéře rád podíval, je to velké lákadlo," dodává Kadlec, který se v polovině dubna stane tatínkem.

Reklama