Hlavní obsah

Giru i nadále kraluje Cunego

BORMIO

Už čtvrtý etapový vavřín získal v pátek na Giro d'Italia italský cyklista Damiano Cunego a při svém premiérovém startu v prestižním závodě je na nejlepší cestě k celkovému prvenství. Dvaadvacetiletý jezdec stáje Saeco triumfoval v náročné 18. etapě a do cíle v Bormiu dorazil s náskokem pěti vteřin před Dariem Davidem Cionim a Sergejem Gončarem z Ukrajiny.

Článek

Dnešní etapa peloton zavedla na zasněžené vrcholky Dolomit. Cyklisté museli zvládnout velká převýšení, po výjezdu do Passo Tonale (1883) je čekalo stoupání s průměrným sklonem 7,9 procenta na nejvyšší bod letošního ročníku Passo di Gavia, které leží 2618 metrů nad mořem. Prokřehlí cyklisté poté absolvovali sjezd o více než 1500 metrů níž.

Obhájce titulu Gilberto Simoni se v horách marně pokusil na svého stájového kolegu Cunega zaútočit. V posledním stoupání do Bormia, které leží téměř 2000 metrů nad mořem, nasadil k úniku, Cunego s dalšími jezdci ale jeho pokus několik kilometrů před cílem zlikvidovali. Simoni nakonec dorazil čtvrtý se ztrátou deseti vteřin na vítěze.

Do předposlední etapy Cunego v sobotu nastoupí opět v růžovém trikotu a má velkou šanci udržet si ho až do nedělního cíle v Miláně. Díky dnešnímu vítězství totiž zvýšil na prvním místě průběžného pořadí náskok před Gončarem na minutu a 31 vteřin, třetí Simoni ztrácí už přes tři minuty.

Sobotní etapa, poslední horská, však nabídne Cunegovým pronásledovatelům ještě jednu šanci na zvrat. Na programu je totiž obávané téměř třináct kilometrů dlouhé stoupání na Passo del Mortirolo (1855 m) s průměrným sklonem 10,2 procenta. V minulosti zde zářil legendární Marco Pantani, jenž v únoru zemřel na předávkování kokainem, a právě na jeho počest je letos tato horská prémie pojmenována Passo del Pantani.

Giro d'Italia - 18. etapa (118 km)
1. Cunego3:56:31 hod.
2. Cioni (oba It.)
3. Gončar (Ukr.)-5
4. Simoni (It.)-10
5. Cuapio (Mex.)-18
Průběžné pořadí
1. Cunego80:40:26
2. Gončar-1:31
3. Simoni-3:07
4. Popovyč-3:23
5. Cioni-4:44

Reklama