Hlavní obsah

Zelenáč Cunego vypálil rybník veteránům a vyhrál Giro

MILÁN

Giro d'Italia vyhrál italský cyklista Damiano Cunego, který se ve dvaadvaceti letech zařadil k nejmladším vítězům slavného závodu. Člen stáje Saeco triumfoval o dvě minuty před zkušeným Ukrajincem Sergejem Gončarem a svým týmovým kolegou Gilbertem Simonim, který neobhájil loňské prvenství.

Článek

Poslední etapu s cílem v Miláně dnes vyhrál Ital Alessandro Petacchi, který si dojel už pro devátý vavřín. V hromadném spurtu opět nedal soupeřům šanci a znovu zlepšil rekord v počtu vyhraných etap v jednom ročníku v poválečné éře Gira. Spurtér týmu Fassa Bortolo tak ovládl téměř polovinu z dvaceti etap.

Cunego, který závodí mezi profesionály teprve druhým rokem, se stal novým sportovním hrdinou Itálie. Svými výkony v horách dal vzpomenout na nedávno zesnulého Marka Pantaniho a v růžovém trikotu se držel dohromady dvanáct dní.

Simoni nebyl nadšen

Ne všichni však sdíleli nadšení z jeho jízdy. V závěru závodu zhoustla atmosféra přímo v týmu Saeco, protože kapitán Simoni se těžko smiřoval s náhlou rolí týmové dvojky.

Vzájemná rivalita vyvrcholila v pátek. Cunego nastoupil 200 metrů před cílem horské etapy v Bormiu a dojel si pro čtvrtý dílčí úspěch. Simoni, který byl ve skupince s ním a chtěl si užít také trochu slávy, dojel čtvrtý a nemohl to strávit.

V cíli prý s nikým nemluvil, pouze se obořil na Cunega. "Ty bastarde, jsi vážně hlupák," vyčetl podle Gazzetty dello Sport kolegovi, že ho připravil o šanci na cenný etapový triumf. Ambiciózní Cunego bojoval také o trikot pro nejlepšího vrchaře, ale nakonec prohrál o dva body s Němcem Fabianem Wegmannem.

Žádný Čech v cíli

Ani jeden z českých cyklistů 87. ročník Gira nedokončil. Už po šesté etapě opustil peloton Ondřej Sosenka, kterému se z dlouhého sezení v sedle udělal vřed a musel na operaci.

Tento čtvrtek se v pádu zranil a odstoupil Ján Svorada, který letos marně bojoval o stupně vítězů. Jeho nejlepším výsledkem v etapách byla dvě pátá místa.

Giro d'Italia, 20. etapa (154 km)
1. Petacchi4:07:01 hod.
2. Zanotti (oba It.)
3. Vierhouten (Niz.)
4. Pollack (Něm.)
5. Borrajo (Arg.)
6. Usov (Běl.)
7. Velo
8. Cadamurostejný čas
9. Furlan (všichni It.)
10. Ljungqvist (Švéd.)-3
Konečné pořadí
1. Cunego (It.)88:40:43
2. Gončar (Ukr.)-2:02
3. Simoni-2:05
4. Cioni (oba It.)-4:44
5. Popovyč (Ukr.)-5:05
6. Garzelli-5:31
7. Belli (oba It.)-6:12
8. McGee (Austr.)-6:15
9. Valjavec (Slovin.)-6:34
10. Garate (Šp.)-7:47

Reklama