Hlavní obsah

Hrušku Tour pořádně bolí, ale jede dál

PRAHA/QUIMPER

Svou první Tour de France si užívá český cyklista Jan Hruška. I když, užívá... Po pádu má záda samou modřinu a osobní ambice musí potlačit ve prospěch lídrů španělské stáje Liberty Seguros. S tím byl ale smířen už před startem. A nebýt karambolu při časovce družstev, všechno by asi zvládal ještě líp.

Článek

"Padl jsem v zatáčce na obrubník, záda mám celá modrá a narazil jsem si lopatku. Pořádně nemůžu ze sedla," popisuje Hruška. Zranění se mu stalo chvilku poté, co po defektu dojížděl týmové kolegy. "Pak tam lehl ještě Serrano. Přitom jsme oba měli družstvo táhnout," povzdychne si jeden ze dvou Čechů v pelotonu letošní Tour.

Na rentgen nešel

Sám po poradě s týmovými lékaři zvažoval rentgen lopatky, ale nakonec se rozhodli, že není nezbytný. "Je to hodně bolestivé, závod si zrovna teď moc neužívám. Výkonnostně jsem na tom zatím sice dobře, ale pokud se jede proti větru a musím celou etapu pomáhat lídrovi, hodně to bolí," prozrazuje.

Hruška doufá, že už si zdravotní potíže vybral na celý závod. Poslední dobou se na něj nějak lepí. Třeba vloni při Vueltě ho chytil klasický houser. "A teď k němu nemám taky daleko, jak namáhám víc jednu polovinu těla," říká.

Zranění pramení z pádů, kterých je letos na Tour požehnaně. Řada lidí už musela závod vzdát. "Při klíčových okamžicích etap chce být každý vpředu. Valí se to tam a často to skončí hromadným pádem. Jako při pátečním dojezdu, kdy od nás lehli dva lidi a já to jen tak tak dobrzdil."

V úvodu hlídá Herase

V úvodu Tour má český jezdec od stájového šéfa Manola Saize jediný úkol - neustále být na blízku Španělu Herasovi, na jehož vrchařské schopnosti tým sází.

"Celou etapu musím vědět, kde je. Jakmile se třeba trochu propadne dozadu, musím ho najít, což je při jeho drobné postavě někdy problém. Spolu se mnou ho hlídají ještě další dva lidi," nechává nahlédnout do týmové strategie. Další člověk je nablízku Igoru Galdeanovi. "To je taková naše skrytá zbraň," tvrdí 29letý závodník.

Jenže Galdeano už několikrát dokázal, že se s ním musí počítat, takže mu soupeři určitě nic nedarují. Vždyť byl na Tour už dvakrát pátý. "Až přijdou hory, měli by lídrům být co nejblíže Serrano, Baranowski a Vandevelde," přibližuje Hruška.

Bývalý spolujezdec Armsronga myslí na vítězství 

Nejvíc se však logicky čeká od Herase, který předchozí tři roky pomáhal v týmu US Postal Armstrongovi a americký cyklista i díky jemu dovezl do cíle pokaždé žlutý trikot. Byl jeho pravou rukou v nejtěžších stoupáních a odborníci říkali, že nebýt svázán týmovou taktikou postavenou pouze na Armstrongovi, v horách mu byl schopen ujet.

"Heras se sem přijel porvat o celkové vítězství. Má velkou motivaci, protože s Armstrongem dlouho jezdil," přitakává Hruška. Je v Herasových silách Američana porazit? "Když mu sedne den, mohl by na něj v nejtěžších úsecích nějakou tu minutu najet. Jinou šanci nemá, protože v časovce ho Armstrong porazí."

Armstrongovi situace vyhovuje

Americký pětinásobný vítěz Tour letos zatím ztrácí, v průběžné klasifikaci je šestý. Ztrácí přes devět minut na francouzského lídra Voecklera. Jenže skoro všichni před ním jsou bídní vrchaři. Snad jen s výjimkou Dána Piila. "Ale i Piil jel v tom úniku 210 kilometrů proti větru a to se člověk chtě nechtě zmrtví. Tady nemá prostor na odpočinek a až přijdou velké kopce, musí se to projevit," míní Hruška.

Armstrongovi podle něj takový scénář naopak vyhovuje. "Je těžké, aby US Postal kontroloval závod od začátku do konce. Takhle bude do úmoru dřít tým Voecklerův tým Brioches La Boulangére, aby žlutý trikot drželi co nejdéle. A pak jsou tu stáje, které třeba sází jen na spurtéry, takže je i v jejich zájmu, aby sjížděli uprchlíky."

Jezdí vedle Padrnose

I když už má za sebou první týden Tour, zatím neměl moc času, aby si popovídal s dalším Čechem v pelotonu Pavlem Padrnosem, jedním z domestiků Armstronga v US Postal.

"Hodně vedle sebe jezdíme. On vedle Armstronga, já zase pořád s Herasem. Každý z nás musí být pořád ve střehu, takže není čas na nějaké velké vykecávání. Sem přijelo 180 lidí a všichni z těch, co se postavili na start, jsou dobří. Nikdo se nerozjíždí na další závod, pro každého je to jeden z vrcholů sezóny."

Za největší favority považuje Hruška kromě Armstronga s Herasem i Němce Ullricha. "Prolog nejel špatně, na své poměry je docela hubený. Určitě na tom budou dobře i Američan Hamilton nebo Španělé Mayo z Euskaltelu a Mancebo z Banesta. Mancebo vyhrál španělské mistrovství a na Kolem Německa si s námi v kopcích dělal, co chtěl," dodává Hruška, jenž byl ve zmíněném závodě v Německu celkově třetí.

Reklama