Hlavní obsah

Kreuziger juniorským mistrem světa

VERONA (Itálie)

Největšího úspěchu dosavadní kariéry dosáhl na mistrovství světa silničních cyklistů v italské Veroně osmnáctiletý český reprezentant Roman Kreuziger. Krátce po poledni totiž vyhrál po fantastickém výkonu silniční závod juniorů a na šampionátu se díky němu hrála podruhé česká hymna. První zlato vybojovala v pondělí v časovce juniorek Tereza Huříková.

Článek

Kreuziger zavelel k rozhodujícímu nástupu v posledním z devíti okruhů. Čtyři kilometry před cílem odskočil z čelní skupiny za nečekaným vedoucím závodníkem Rafaou Chtiouim z Tuniska a díky příkladné spolupráci jim mírný náskok před pronásledovateli vydržel.

Kreuziger, jehož otec Roman je juniorským mistrem světa v cyklokrosu z roku 1983, se v cílové rovince držel chytře na druhé pozici a zhruba 200 metrů před páskou šel před Tunisana. Počínal si jako vyzrálý závodník a po stříbru z časovky se mohl radovat z titulu. Po bronz si dojel Slovinec Simon Špilak.

Další Češi odpadli

Novopečený majitel duhového trikotu prokazoval hned od začátku, že mezi 176 startujícími patří mezi favority. V úvodu závodu dlouhého 132,75 km mu pomáhali další tři Češi, kteří se snažili jezdit tempo, ale postupně odpadli. Zdeněk Machač nedokončil, Leopold König i Petr Novotný si vedli lépe, ale v závěru na nejlepší nestačili. "Neměl jsem svůj den, často mě chytaly strašné křeče. Hned od startu jsem věděl, že to nebude ono," přiznal Novotný.

Kreuziger se pak musel spolehnout jen sám na sebe, ale zvládal to bezchybně. Neustále se pohyboval vpředu, v posledních dvou kolech zkoušel několikrát odjet, ale vyšlo to až v závěrečném sjezdu, kdy se pověsil za vedoucího Tunisana.

Věřil si

"On to není žádný nazdárek, ale super cyklista, dobře ho znám," prozradil Kreuziger, jenž hájí barvy švýcarského týmu GS Schumacher. "Jel jsem s ním hodně závodů, protože on taky trénuje ve Švýcarsku. A bál jsem se ho. Ve spurtech mě často porážel. Ale tady jsem si věřil, že to dokážu," řekl po závodě.

"Zvládl to super. Jel hlavou a potvrdil, že je to junior, jakého jsme dlouho neměli," pochválil svého svěřence reprezentační trenér Svatopluk Henke, v minulosti sám úspěšný reprezentant.

Výsledky (132,75):
1. Kreuziger (ČR)3:25:39
2. Chtioui (Tun.)stejný čas
3. Špilak (Slovin.).
4. Capecchi (It.).
5. Jacobs (Bel.).
6. Gesink (Niz.).
7. Hermans (Bel.)všichni +6
8. Binet (Fr.).
9. Rovnyj (Rus.).
10. Gautier (Fr.)všichni +32
...
36. König (ČR)+3:40
53. Novotný (ČR)+6:21
Machač (ČR) nedokončil

Reklama