Hlavní obsah

Na OH by měli jet bikeři Kulhavý, Škarnitzl a Nash, další bojují

Praha

Na olympijské trati v Londýně by se měla v závodech bikerů objevit již dříve avizovaná trojice ve složení Jaroslav Kulhavý, Jan Škarnitzl a Kateřina Nash. Ve hře je navíc ještě jedno jméno pro elitní závod mužů, ale vedle Nash by mohla jet i některá další závodnice mezi ženami.

Foto: Michal Červený/mtbs.cz

Biker Jaroslav Kulhavý v cíli závodu MS v Champéry.

Článek

V návrhu, který podal nový trenér reprezentačního týmu disciplíny cross country Viktor Zapletal komisi horských kol Českého svazu cyklistiky, jsou vedle Kulhavého, který má nominační jistotu, i Škarnitzl a Nash, tedy cyklisté původně zařazení do reprezentačního olympijského A-týmu. "O třetím místu mezi muži se rozhodne během jarní části závodů Světového poháru, vybraných závodů Českého poháru a závodů kategorie C1," uvedl Zapletal.

Další místo mohou ještě vybojovat ženy. "Dělí nás tam zhruba sto bodů od osmého místa, což vypadá jednoduše, ale máme kolem sebe silné země, jako jsou Itálie a Německo, kde jezdí kvalitních závodnic celá řada," varoval před přílišným optimismem Zapletal. "Pokud by se však podařilo vyjet i druhé místo pro ženy, pojede ta, která dosáhne během jarní části sezony nejlepších výsledků," doplnil Zapletal, který je zároveň osobním trenérem suveréna minulé sezony Kulhavého.

Kompletní trio by se mělo sejít na trati v Hadleigh nedaleko Londýna 16. dubna. "Máme tam na olympijské trati oficiální společný trénink s Jardou, Honzou a Kateřinou, aby si znovu projeli trať. Máme pak také v plánu udělat asi měsíc před zahájením olympiády asi tak třídenní soustředění," nastínil Zapletal program reprezentačního týmu před hrami.

Právě Kulhavý bude patřit k nejžhavějším aspirantům na zlato v celé výpravě českých sportovců do Londýna a za šanci na trénink je rád, přestože trať si osahal již při zkušebním závodě v minulém roce.

"Pomůže mi to, abych si to pořádně srovnal a dokázal si tam vyzkoušet všechny možné situace, které mohou nastat při tom závodě. Aby mě tam pak něco nevyvedlo z míry a měl jsem všechno na sto procent a počítal s každou situací, ať už by to byl pád na startu, defekty nebo cokoliv jiného," vysvětlil Kulhavý.

Je zřejmé, že olympiáda je pro něho dosavadním vrcholem kariéry. "Je to sportovní svátek pro všechny bez rozdílu, o jaký jde sport. A olympijské zlato je olympijské zlato; je to úplně něco jiného a vymyká se to všemu ostatnímu, takže i proto je to pro mě do sezony cíl číslo jedna," nezastíral hlavní motivaci tohoto roku Kulhavý.

Mezi své hlavní soupeře zařadil úřadující mistr světa i Evropy a navíc i vítěz celkového pořadí Světového poháru Nina Schurtera, Juliena Absalona, Floriana Vogela, Barryho Standera a Josého Antonia Hermidu. "Ale může tam vyskočit kdokoliv. Bude to hodně náročné a asi i dost nervózní, protože všichni tomu dávají sto procent a chtějí tam uspět. Všichni do toho půjdou naplno," předpokládá Kulhavý.

Že by však mohli se Škarnitzlem jakožto kolegové z jednoho reprezentačního týmu spolupracovat, příliš neočekává. "Ve dvou asi nemůže být o spolupráci nějaká řeč, asi po něm nebudu chtít, aby mi pomohl, ale je to všechno o domluvě. Nějaká taktika tam může být, ale jednalo by se asi jen o první kolo. Kdyby se nám oběma povedl dobrý start, tak by mi to tam třeba mohl někde trošku přibrzdit, protože na té rychlé trati to bude hodně znamenat, ale k tomu je ještě daleko," podotkl Kulhavý.

Trať se podle poznatků Zapletala postupně mění, ale pro Kulhavého by to nemělo představovat žádný problém. "Je hodně náročná, ale Jarda je excelentní technik, takže by to měl zvládnout," uvedl Zapletal.

Reklama