Hlavní obsah

Sáblíková možná pojede na kole slavné Giro

Praha

Rychlobruslařská královna dlouhých tratí Martina Sáblíková možná pojede cyklistické Giro d´Itália žen. Dostala nabídku od profesionálního nizozemského týmu ke společné přípravě, na jejímž konci by v případě formy a předpokladů mohl být start na slavném závodě. "Takovou nabídku jsme skutečně dostali. Pokud by Martina chtěla, mohla by případně prý startovat i v Giro di Italia," potvrdil trenér Petr Novák.

Foto: Vladislav Galgonek , ČTK

Martina Sáblíková v sedle bicyklu

Článek

„Trenér mi to řekl v Berlíně, tam jsme mu řekla, že mě to teď nezajímá. Teď už pochopitelně ano. Je to super nabídka, jet slavné Giro. Momentálně si to ale nedokážu představit. Ráda jezdím do kopce, to je pravda, ale bez lidí. A to by asi na Giru nešlo," prozradila Martina Sáblíková.

Londýn nevidí reálně

Cyklistika nebude v letním programu Novis Teamu chybět. Loni na MS se Sáblíkové nepodařilo vybojovat start na OH v Londýně. Cyklistický svaz nevidí divokou kartu reálně, protože ty jsou určeny pro cyklisty spíše z exotických zemí kvůli účasti co největšího počtu výprav a závodníků z těchto regiónů. Jedinou možností by bylo nasbírat body na Světových pohárech. To ale nevidí reálně Novák.

„Nemáme díky zimě čas na kvalifikaci, která je nutná, proto nemáme body. Pokud vím, nějaká jednání proběhla. Silniční komise navrhla vedení svazu požádat o divokou kartu. Podle mých informací prý nemá Česko touto cestou žádnou šanci. Kdyby měla Martina zájem, tak by to měl svaz zkusit, i kdyby byla dvouprocentní šance. Jinou cestu nevidím moc reálně. Myslím si, že bych Martinu přesvědčil," uvedl Novák s tím, že Sáblíková jezdila v zimě hodně na trenažéru a měla by být dobře připravená. Po náročné zimě, v níž zůstala na dlouhých tratích neporažená, bude mít deset dní volna. „Aktivního," zdůraznil kouč.

„Opravdu jsem nyní hodně unavená. Nedokážu si představit, že bych za dva týdny začala jezdit závody o kvalifikační body pro olympiádu v Londýně. Nejsem stroj, ale jen člověk. Pokud by to ale bylo trochu reálné, tak bych začala závodit a možná do toho šla, ale systém kvalifikací asi nezvládnu. Dostat se do první stovky je strašně těžké," konstatovala Sáblíková. Novák a cyklistický svaz se pokusí najít řešení, které by dávalo alespoň malou šanci.

„Žádné finance jsme od cyklistického svazu nikdy nedostali a ani je neočekáváme. Máme svoje partnery a velkou podporu ministerstva vnitra," objasnil Novák, že v penězích problém není.

Na svět do Nizozemska

S cyklistickým létem ale Novák každopádně počítá, zatím není jisté v jaké formě. „Mistrovství republiky jsme se zúčastňovali pravidelně. Oživili jsme podle mě dění. Martina má tituly, medaile získala už i Karolína Erbanová. Naše účast zvýšila zájem o cyklistiku, pomohli jsme jí. Ale nevíme, jak budeme pokračovat dál, Martina není stroj a já musím respektovat tuto stránku, zdraví nejde naprogramovat," zdůraznil Novák.

Přiznal ale, že se nevzdává možnosti startovat na mistrovství světa. "Mám konkrétní představu. V Nizozemsku se nás na to často ptali. Dali mi i přesný plán trati, včetně všech metrů převýšení. Bude to hodně náročné, i před cílem čeká na závodnice převýšení. To by Martině sedělo. Říkal jsem jí, že bychom tam na týden jeli celý tým a viděli na místě co a jak," uvedl trenér. S tím také souvisela nabídka nizozemské profi stáje.

Novák, který je se sezónou spokojený, počítá před tou následující s tvrdou přípravou. „Předolympijská sezóna bude velice důležitá směrem k Soči," zdůraznil Novák. Doufá, že Sáblíkovou porazí ve čtvrtek na brněnském okruhu, kde by se měli svézt ve formulových autech.

Reklama