Hlavní obsah

Boonen korunoval jarní nadvládu čtvrtým triumfem na Paříž-Roubaix

Roubaix

Belgický cyklista Tom Boonen vyhrál počtvrté jednorázový závod Paříž-Roubaix. Po více než padesátikilometrovém úniku dnes navázal na své triumfy z let 2005, 2008 a 2009 a vyrovnal rekordní bilanci krajana Rogera de Vlaemincka, který proslulému závodu vládl v 70. letech minulého století.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Belgický cyklista Tom Boonen

Článek

Mistra světa z roku 2005 zastihlo jaro ve skvělé formě a dokázal zvítězit už ve čtvrté klasice za sebou. O předchozích víkendech triumfoval člen týmu Omega Pharma-Quick Step českého miliardáře Zdeňka Bakaly v závodech Kolem Flander, Gent-Wevelgem a Grand Prix E3 v Harelbeke.

Dvakrát kraloval jednatřicetiletý Boonen tradičně v hromadném spurtu, ve Flandrech byl nejrychlejší ve sprintu trojice uprchlíků. V dnešním závodu přezdívaném "Peklo severu" s obávanými úseky vedoucími po kostkách předvedl, že obstojí také v úniku. Cílem na velodromu v Roubaix projel po 257 kilometrech s náskokem minuty a 39 sekund. Druhé místo vybojoval ve spurtu pětice pronásledovatelů Francouz Sébastien Turgot a třetí byl Ital Alessandro Ballan.

Boonen unikl už 57 kilometrů před cílem a postupně setřásl i Itala Filippa Pozzata, který za ním skončil druhý v závodě Kolem Flander. "Bylo to trochu šílené. (Únik) není strategie, kterou bych volil často, ale dneska byl perfektní den na nějaké riziko. Když jsem ujel, nemyslel jsem si, že tím vyhraji," líčil Boonen v cíli.

Zbytek trati Belgičan dokončil bez náznaku krize a více než kilometr před cílem už mohl radostně gestikulovat do kamery. "Prostě jsem bojoval krok za krokem, dlažební kostku za dlažební kostkou, kilometr za kilometrem. Je to moje nejlepší vítězství na Paříž-Roubaix. Vyhrát počtvrté tímhle způsobem je skvělé," řekl.

Cyklistický jednorázový závod Paříž-Roubaix (WorldTour) - 257,5 km:
1. Boonen (Belg.) 5:55:19 hod., 2. Turgot (Fr.), 3. Ballan (It.), 4. Flecha (Šp.), 5. Terpstra (Niz.) všichni -1:39, 6. Boom (Niz.) -1:43.

Reklama