Hlavní obsah

Ve finiši už jsem měl před očima tmu, přiznal Bárta, český hrdina sobotní etapy Gira d´Italia

Cervinia

Český cyklista Jan Bárta se po životním výsledku, který vybojoval druhým místem v sobotní 14. etapě Gira d'Italia, cítil šťastný, ale zároveň hodně unavený. "Ve finiši už jsem měl před očima tmu," přiznal.

Foto: Gian Mattia D´Alberto , ČTK/AP

Ze všech sil se vydal český cyklista Jan Bárta (vpravo) ve finiši 14. etapy Gira d´Italia. Těsně však podlehl, z triumfu se radoval Andrey Amador z Kostariky (vlevo)

Článek

Bárta si mohl úspěch ve slavném podniku, který jede poprvé v životě, vychutnat po 205 kilometrech kopcovité trasy vedoucí z Cherasa do Cervinie. V závěrečném spurtu byl nad jeho síly pouze kolega z tříčlenné skupiny uprchlíků Andrey Amador z Kostariky.

"Jsem strašně rád, ale zároveň fakt hodně unavený, protože to bylo vážně těžké," uvedl sedmadvacetiletý člen německé stáje NetApp, jež startuje na Giru poprvé díky divoké kartě. "V samém závěru už jsem měl černo před očima, byl jsem úplně mrtvý. I proto radost převažuje nad zklamáním, že to nevyšlo na první místo," řekl Bárta.

Začátek první alpské etapy se jel v hodně vysokém tempu. "Po první hodině byl průměr přes 50 km/h. Pak se podařilo odjet, byl jsem tam skoro pořád vepředu, stálo to skutečně hodně sil. Musel jsem hodně pít, abych před kopci trochu zregeneroval," řekl Bárta, v jehož týmu zavládla po úspěšném dni velká radost.

Navázal na kolegu ze stáje Huzarského

"Už je to druhá etapa, v níž jsme skončili na druhém místě," připomněl úspěch polského kolegy Bartosze Huzarského z desáté etapy.

Ve stejné fázi závodu měl on sám naopak těžkou chvíli. "To už jsem měl opravdu velkou krizi," uvedl Bárta. Závod jinak z jeho pohledu probíhá podle očekávání a v rámci možností. "Předtím jsem jel maximálně akorát desetidenní etapáky," nováček na Grand Tour.

"Je to dvacet dní. Některé ty dny nesednou, občas přijde těžký den, kdy člověka hodně bolí nohy. Věřím ale, že už jsem si to prožil a mám to za sebou, takže už by takových mohlo být třeba co nejméně," prohlásil Bárta.

Po dnešku věří, že únavu pomůže z těla vyhnat velký úspěch a povede se mu na ni zapomenout. "Určitě to pomůže psychicky. S úspěchem se jede líp. Zítra to nějak přežiju a pak je volný den, tak bych se mohl dát dohromady a trochu si odpočinout," uvedl Bárta.

Reklama