Hlavní obsah

Na Tour během volna řádila policie. V síti uvízl jezdec stáje Cofidis

Macon
Aktualizováno

Při policejní razii během volného dne na Tour de France v hotelu stáje Cofidis v Bourg-en-Bresse byl zadržen francouzský cyklista Rémy Di Gregorio a dva nejmenovaní muži. Podle agentury Reuters jsou všichni podezřelí z obchodu s dopingovými látkami.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Jan Ghyselinck z Cofidisu v čele skupinky jezdců během letošní Tour de France.

Článek

Stáj vítěze etapy z loňského závodu Paříž-Nice Di Gregoria suspendovala a propustí ho, pokud se prokáže jeho vina. "Právě jsme se dozvěděli, že jeden z našich jezdců možná zkusil užít zakázané látky, aby zlepšil svůj výkon. Di Gregorio je proto provizorně suspendován," uvedl tým ve svém prohlášení.

Di Gregorio přišel do Cofidisu po loňské sezóně, v níž byl týmovým parťákem Romana Kreuzigera v týmu Astana. A právě během uplynulého roku začali vyšetřovatelé z Marseille, kde byl 26letý vrchař vzat do vazby, na případu obchodu se zakázanými látkami pracovat. Podle francouzského deníku L'Équipe policisty k Di Gregoriovi a dalším dvěma zadrženým dovedly telefonní odposlechy a data z jezdcova notebooku.

Ačkoliv stín podezření padá mimo současného zaměstnavatele francouzského cyklisty, je případ pro Cofidis krajně nepříjemný, protože měl v minulosti na Tour také problémy se zakázanými látkami. V roce 2007 měl po jedenácté etapě pozitivní nález na testosteron Ital Cristian Moreni. Stáj tehdy ze závodu odstoupila a jezdec posléze dostal dvouletý distanc.

O tři roky dřív policejní razie odhalila v sídle Cofidisu mužské hormony a krevní doping EPO. Bývalý fyzioterapeut stáje Bogdan Madejak byl za účast v aféře poslán na rok do vězení, dalších sedm obviněných dostalo podmíněné tresty od tří do šesti měsíců.

Sankcím naopak unikli cyklisté Brit David Millar s Italem Massimilianem Lellim, protože se nepodařilo prokázat, že se dopingových prohřešků dopustili na francouzském území. Nespadali tedy pod francouzskou jurisdikci.

Reklama