Hlavní obsah

Evropská špička ve sjezdu na horských kolech se utká na Špičáku

Špičák

Víc než tři stovky jezdců z 26 zemí se přihlásily do víkendového závodu Evropského poháru ve sjezdu na horských kolech na šumavském Špičáku. Na startu bude více než 60 českých závodníků, kteří si mohou vyjet nominaci na zářijové mistrovství světa v rakouském Leogangu.

Článek

Pátý ze sedmi závodů seriálu slibuje boj mezi vedoucí čtveřicí - na startu budou Francouz Damien Spagnolo, Švéd Robin Walner, Rakušan Markus Pekoll, který loni na Špičáku zvítězil, i Brook MacDonald z Nového Zélandu, jenž je aktuálně na páté příčce ve Světovém poháru. V ženské kategorii se představí druhá žena pořadí Evropského i Světového poháru Emmeline Ragotová z Francie či loňská vítězka Švýcarka Miriam Ruchtiová.

Z české špičky jsou přihlášeni Matěj a Šimon Charvátové, Adam Vágner, Petr Třešňák či Kamil Tatarkovič.

Oproti předchozím ročníkům byly vypuštěny hobby kategorie, což podle organizátorů zvyšuje prestiž a kvalitu závodu. "Očekáváme, že i tak naplníme maximální možnou kvótu startujících, která je pro naši trať stanovena na 350 jezdců a jezdkyň všech kategorií," uvedl Vladimír Kasík z bikeparku na Špičáku. Závodníci se mohou hlásit ještě přímo na místě, loni jelo závod 319 bikerů.

Program zahájí v pátek odpoledne oficiální trénink, pokračuje v sobotu tréninky a rozřazovacími jízdami. Finále je na programu v neděli od 12:30.

Trať měří 1750 metrů. Od startu na vrcholu Špičáku překonají jezdci do cíle 320 výškových metrů.

Reklama

Související témata: