Hlavní obsah

Smolař Kreuziger. Kvůli motorce dojel v Tour Bohemia druhý za Kováčem

Praha

Český cyklista Roman Kreuziger dojel v závodu Tour Bohemia z Karlových Varů do Prahy na druhém místě. Ve 155 kilometrů dlouhé generálce na mistrovství světa prohrál v závěrečném spurtu na Hradčanském náměstí se Slovákem Marošem Kováčem z Dukly Trenčín.

Foto: Sport.cz

Smutný Roman Kreuziger

Článek

Českému reprezentantovi spurt zkomplikoval neopatrný řidič motorky s fotografem. Asi 200 metrů před cílem mu překřížil cestu a Kreuziger musel zastavit. Slovenský cyklista ho předjel a Kreuziger se už před něj nestihl znovu dostat. "Potřeboval bych tak ještě deset dvacet metrů," řekl rozladěný Kreuziger. "Vyhrál ten, co ani jednou nepotáhl (tempo)," dodal.

Na startu se objevilo 121 jezdců a už po 13 kilometrech při vrchařské prémii se vytvořila vedoucí sedmička. Postupně se k ní přidalo dalších 15 cyklistů a vytvořila se skupina, která rychle získala náskok.

Na stém kilometru u další vrchařské prémii u Sýkořic Kreuziger rychle získal náskok 40 vteřin a ještě na 130. kilometru vedl o minutu. V Praze ho sice dojelo sedm závodníků, ale po stoupání na Strahov už to byl souboj jen mezi ním a Kováčem.

Závod navazuje na tradiční Karlovy Vary - Praha - Karlovy Vary, který však délkou 250 kilometrů neodpovídal pravidlům UCI a před dvěma roky vypadl z mezinárodního kalendáře. Český svaz cyklistiky se proto rozhodl uspořádat závod pod hlavičkou UCI na mezinárodně známé trase, ale snížil délku na 155 km z Varů do Prahy, aby splnil předpisy UCI a mohl být zařazen do druhé kategorie jednorázových závodů. Příští rok se Tour Bohemia zřejmě pojede z jižních Čech do Prahy.

Reklama