Hlavní obsah

Dlaskovu diskvalifikaci kvůli pomazánkovému máslu řeší právníci

Praha

Diskvalifikace cyklokrosaře Petra Dlaska v nedělním závodu Světového poháru v Táboře možná skončí u soudu. Vicemistra světa z roku 2001 po prvním kole zastavili rozhodčí kvůli tomu, že jel s trikotem protestujícím proti zákazu pomazánkového másla, které vyrábí i sponzor jeho stáje společnost Madeta. Dlaskův tým dostal pokutu 4000 korun, podle televize Nova záležitost předal právníkům.

Foto: Sport.cz

Cyklokrosař Petr Dlask a jeho inkriminovaný "smuteční" trikot

Článek

Dlask na protest proti rozhodnutí Evropské unie, která zakázala používání obvyklého názvu pomazánkové máslo kvůli příliš nízkému obsahu mléčného tuku ve výrobku, vyrazil do úvodního závodu Světového poháru s černým trikotem s nápisem "Vzpomínáme". Tím podle rozhodčích porušil pravidla, protože jezdci musí závodit ve schválených dresech, které stáje představí na začátku sezony.

"My jsme do toho závodu šli s tímhle trikem s tím, že je to pro dobrou věc České republiky. Myslím si, že je to špatné rozhodnutí," komentoval Dlask pro televizi Nova verdikt Evropské unie. Diskvalifikace v závodu na domácí trati, kde před jedenácti lety vybojoval stříbro na mistrovství světa, jej hodně mrzela.

"Za tu neděli jsem zestárnul o spoustu let. Dost mě to vzalo. "Mohl jsem si vyjet body, přišel jsem o finance. Ale mrzí mě to hlavně kvůli fanouškům, přišla rodina, spousta lidí," citoval Dlaska server tn.cz. "Nenašel jsem článek, kde by bylo vidět, že jsme pochybili. Měli jsme se všichni zasmát a byl by klid," prohlásil sedmatřicetiletý závodník.

Reklama