Hlavní obsah

Bývalý cyklista a Armstrongův kolega Julich přiznal doping a skončil ve stáji Sky

Londýn

Bývalý americký cyklista Bobby Julich rozšířil řady jezdců, kteří se přiznali k dopingu. Někdejší kolega Lance Armstronga, jehož aféra lavinu odhalení odstartovala, oznámil, že užíval zakázané látky v 90. letech v době, kdy na Tour de France vybojoval třetí místo. Julich po svém přiznání přišel o trenérské místo ve stáji Sky.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Další s kolegů Lance Armstronga ( na snímku) přiznal užívání dopingu.

Článek

Britský tým minulý týden oznámil, že všichni cyklisté a členové realizačního týmu musejí podepsat prohlášení, že nikdy neměli s dopingem nic společného. Pokud to nemohou udělat nebo budou o své minulosti lhát, ve stáji skončí.

Julich, jenž byl Armstrongovým partnerem v letech 1995 až 1997 v barvách Motoroly a Cofidisu, uvedl v otevřeném dopise na portálu Cycling News, že v době mezi srpnem 1996 a červencem 1998 užil několikrát EPO. "Věděl jsem, že je to špatné, ale během těch dvou let byl postoj k užívání Epa ve světovém pelotonu tak ležérní a benevolentní, že jsem ztratil náhled na vážnost situace," uvedl.

V době, kdy na olympijských hrách v Aténách v roce 2004 skončil třetí v časovce, byl podle svých slov už čistý. Letos v srpnu se navíc posunul na stříbrnou příčku po přiznání k dopingu a dodatečné diskvalifikaci jeho krajana a olympijského vítěze Tylera Hamiltona.

Julich přiznal, že byly doby, kdy byl v pokušení vrátit se k dopingu, nakonec ale dokázal přestat přemýšlet o tom, co dělají ostatní. "A co je nejdůležitější, dokázal jsem sám sobě, že je možné závodit čistý a dosáhl jsem několik solidních čistých výsledků, na které jsem mimořádně pyšný," dodal.

U týmu Sky bývalý jezdec končí po dvou letech.

Reklama