Hlavní obsah

Provokace, nebo nostalgie? Armstrong se vystavil s triumfy z Tour na Twitteru

Austin/Praha

Chtěl provokovat, či jen nostalgicky vzpomínal na zašlou slávu? Bývalý král silniční cyklistiky Lance Armstrong zveřejnil na Twitteru záběr ze svého domu v Austinu, na němž leží na gauči pod zarámovanými sedmi žlutými dresy za triumfy na slavné Tour de France, které mu byly před třemi týdny po obvinění ze systematického dopingu odebrány. Jednačtyřicetiletý Texasan vystavil snímek v neděli odpoledne a do dnešního poledne ho zhlédlo přes čtvrt miliónu uživatelů.

Foto: Sport.cz

Lance Armstrong odpočívá ve svém domě v texaském Austinu pod zarámovanými žlutými dresy pro vítěze Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Armstrong, který v loňském roce definitivně skončil se závoděním, prakticky po celou kariéru čelil různým obviněním z dopingu, ačkoli ze všech testů vyšel s čistým štítem. Letos v červnu jej ale Americká antidopingová agentura (USADA)  na základě nového rozboru dřívějších krevních vzorků a výpovědí řady svědků obvinila z užívání krevního dopingu, testosteronu, růstového hormonu, steroidů a dalších nepovolených látek.

V srpnu Armstrong oznámil, že proti obvinění z dopingu se už nebude bránit. V reakci na to ho USADA zbavila všech titulů od roku 1998 a doživotně distancovala z cyklistických závodů. Sedm ročníků Tour de France, ve kterých Armstrong v letech 1999 až 2005 triumfoval, zůstane po jeho diskvalifikaci bez vítěze.

Kvůli aféře se od Armstronga odvrátila řada dlouholetých sponzorů, další po něm požadují vrácení miliónových prémií a žalobám a požadavkům na finanční odškodnění čelí i Mezinárodní cyklistická unie (UCI),  která v minulosti údajně měla Američanův doping krýt.

Opustil i představenstvo ve své charitativní organizaci

Lance Armstrong také zpřetrhal zbývající vazby se svou charitativní organizací Livestrong, která pomáhá lidem postiženým rakovinou. Američan se po pozici předsedy vzdal i místa v představenstvu.

Podle mluvčí organizace Katherine McLaneové její zakladatel zůstane pro nadaci inspirací a s příspěvkem sedm miliónů dolarů (139 miliónů korun) bude i dál nejvýznamnějším dárcem. Odchází hlavně kvůli tomu, aby ji uchránil před negativní publicitou.

"Lance Armstrong hrál nezastupitelnou roli v tom, jak svět pohlíží na lidi postižené rakovinou. Jeho odhodlání pomáhat lidem, kteří přežili rakovinu, se nemůže nic jiného vyrovnat. Po patnáct let do této činnosti dával celé své srdce," uvedl Armstrongův nástupce na postu předsedy Jeff Garvey.

Reklama