Hlavní obsah

Kreuziger je nejmladším Králem české cyklistiky

PRAHA

Silničář Roman Kreuziger se stal vítězem jubilejního 40. ročníku ankety o Krále české cyklistiky. V pouhých osmnácti letech se tak stal nejmladším vítězem v historii ankety. Cenu přebral v pražském hotelu Pyramida od loňského vítěze Jána Svorady. Ten v anketě triumfoval celkem pětkrát. Víckrát než on zvítězili jen bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, kteří si odnesli osm prvenství.

Článek

Stejně jako před rokem nebyla volba vítěze jednoduchou záležitostí, protože čeští cyklisté letos přivezli z mistrovství světa a Evropy řadu úspěchů. Ale Kreuziger měl sezonu opravdu skvělou a dostal víc hlasů než všichni ostatní kandidáti dohromady.

V lednu Kreuziger vybojoval ve francouzském Pontchateau stříbro na MS juniorů v cyklokrosu, v říjnu skončil druhý v časovce na juniorském šampionátu ve Veroně, ale především se stal mistrem světa v závodu s hromadným startem. Vedle toho byl i celkovým vítězem Světového poháru juniorů na silnici.

Silnice je prestižnější než cyklokros

"Určitě bude těžké korunu udržet. Moc mě mrzí, že duhový trikot nebudu moci vozit i příští rok, protože přestupuji mezi jezdce do 23 let," řekl Kreuziger. "Z cyklokrosu je titul také hezký, ale ze silnice je určitě cennější," připomněl časté srovnávání se svým otcem, který vyhrál světový šampionát juniorů v cyklokrosu v roce 1983.

Do užšího finále ankety se dostali ještě světová šampionka ve fourcrossu Jana Horáková a vítěz Světového poháru v této disciplíně a bronzový z MS Michal Prokop, který jako jediný z kandidátů byl mezi nejlepší čtveřicí i před rokem. Posledním kandidátem na cyklistickou korunu byl Jiří Hrdlička, který dominoval spolu s Miroslavem Bergrem na mistrovství světa v kolové.

"Sezona českých cyklistů byla opět velice úspěšná. Vše začalo medailemi na světovém šampionátu cyklokrosařů a zatím skončilo mistrovstvím světa na silnici. Nyní ještě bojují o medaile sálovci," řekl prezident Českého svazu cyklistiky Marian Štetina. "Myslím, že žádná výprava se nevracela z MS a ME bez medaile. Počtem zlatých se rok řadí mezi ty nejlepší, celkem jich naši jezdci vybojovali šestatřicet," dodal Štetina.

Miss české cyklistiky je Huříková

Mezi oceněnými byl také další cyklokrosař Martin Zlámalík, mistr Evropy do 23 let a třetí z MS této věkové kategorie, z dráhařů potom Milan Kadlec, Jarmila Machačová, Alois Kaňkovský, Petr Lazar a Ivan Vrba. Na silnici dosáhli čeští cyklisté mimořádných úspěchů, ve Veroně vybojovala vedle Kreuzigera duhový trikot i juniorka Tereza Huříková a spolu s nimi byli oceněni ještě Ondřej Sosenka, Tomáš Konečný a Jan Hruška.

Mistryně světa z časovky Huříková, která vybojovala i bronz na světovém šampionátu v cross country, se navíc stala Miss české cyklistiky. Z handicapovaných sportovců byl oceněn Jiří Ježek, který na paralympijských hrách v Aténách získal zlato v silničním závodu a stříbro ve stíhačce.

Reklama