Hlavní obsah

Šimůnek: Druhých míst mám dost, rád bych konečně Štybara porazil

Na mistrovství republiky stál už sedmkrát na stupních vítězů, třikrát byl stříbrný, ale na nejvyšší stupeň ještě nikdy nevystoupil. Radomír Šimůnek by to konečně rád zlomil a porazil největšího favorita Zdeňka Štybara, jehož otec sobotní závod ve Stříbře pořádá. „Těch druhých míst už mám dost, titul mě hodně láká,“ říká cyklokrosař týmu Kwadro-Stannah.

Foto: Kalas.cz

Radomír Šimůnek v novém dresu s polským týmovým kolegou Gilem.

Článek

Je ve vašich silách Štybara porazit?

Rád bych to dokázal. Beru to tak, že Zdenda je největší favorit, což dokázal svými výsledky během vánočního turné v Belgii, ale já dvakrát přijel hned za ním a na posledním svěťáku v Římě jsem se cítil taky dobře. Formu mám. Věřím, že lidem předvedeme krásný boj, oba si hrábneme na dno a vyhraje ten, kdo bude silnější. Ale nesmíme zapomenout ani na Martina Bínu, který je taky silný soupeř.

Ve Stříbře jste ještě nikdy nezávodil. Může to být handicap?

Vůbec ne. Každému z nás, kdo se pohybuje v cyklokrosu už delší dobu, stačí přijet na trať, projet si pět kol a dostane to do sebe.

Se začátkem roku jste změnil dres, nyní závodíte za tým Kwadro Stannah. Proč jste se rozhodl pro změnu?

Byl jsem řadu let v týmu BKCP Powerplus s úřadujícím mistrem světa Nielsem Albertem. Svým způsobem jsem s ním pořád, akorát prostě vznikl nový projekt pro zahraniční závodníky. Belgičani vědí, že musí investovat i do cizinců, aby cyklokros nebyl jen jejich národním sportem.

Kolik vás v týmu bude?

Zatím jsem tam já s Polákem Gilem, ale jednáme s nejlepším Švýcarem Zahnerem, který by mohl přijít v létě, a rád bych ještě výhledově získal jednoho až dva Čechy. Líbí se mi třeba juniorský mistr republiky Ťoupalík. Když bude takhle pokračovat dál, třeba po mistrovství světa v Táboře 2015 bych ho zkusil.

Rozmýšlel jste se nad touhle nabídkou dlouho?

Ani ne. Přišli s tím šéfové stávajícího týmu a já vždycky rád rozjíždím něco nového. Finanční podmínky mám srovnatelné, s bonusy dokonce možná ještě lepší. Nic se pro mě nezmění, během sezóny budu dál žít hlavně v Belgii. Navíc mi nabídli, že jednou, až skončím, mohl bych v týmu dělat sportovního ředitele. To by mě lákalo.

Mistrovství světa se letos koná poprvé v historii v USA. Jak se těšíte do Louisville?

Pro cyklokrosový svět to bude velká změna, ale bojím se, že pak se všechno zase vrátí do starých kolejí. Za rok je mistrovství světa v nizozemském Hoogerheide, pak v Táboře a další rok zřejmě opět v Belgii. Spíš je na nás cizincích, abychom cyklokros více zpopularizovali ve světě a dokázali, že ho umí jezdit i jiní lidi než Belgičané.

Vydáte se do USA kvůli aklimatizaci s předstihem, nebo zvolíte druhou variantu přijet tam až na poslední chvíli?

S Nielsem Albertem tam poletíme hned po posledním Světovém poháru v Hoogerheide. Tým pronajal barák, letí s námi tři lidi, kteří se o nás budou starat. Budeme tam dva týdny dopředu a možná si v rámci přípravy střihneme i závod v Cincinnati, které je od Louisville kousek.

Albert je úřadujícím mistrem světa. Je schopen titul obhájit?

Ten duhový dres je hrozně zavazující, ale pere se s tím statečně. V autě má takovou kartičku, kam si píše všechny výsledky a viděl jsem tam jen dvě pátá místa. Jinak byl pořád na bedně. Jeho výkonnost je ohromující. Pokud bude v Americe těžká trať a bude se hodně běhat, určitě je obhajoba v jeho silách.

Reklama