Hlavní obsah

Šéf antidopingové laboratoře popřel, že pomohl Armstrongovi vyhnout se pozitivním testům

Lausanne

Šéf antidopingové laboratoře v Lausanne Martial Saugy rázně popřel prohlášení výkonného ředitele Americké antidopingové agentury USADA, že pomohl Lanci Armstrongovi vyhnout se přistižení při dopingu. Podle Travise Tygarta cyklistovi Saugy poradil, jak uniknout pozitivním testům na krevní doping EPO.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Lance Armstrong se údajně odhodlal k přiznání.

Článek

"Moje odpověď je jasná: Ne!" řekl v pátek Saugy na tiskové konferenci s tím, že ho Tygartovo prohlášení překvapilo. "Rád bych se ho zeptal, a to osobně, proč to řekl, protože nic takového se nestalo," dodal.

Tygart prohlásil ve středečním televizním pořadu "60 minutes Sports", že mu Saugy přiznal, že Armstrongovi a jeho manažerovi Johanu Bruyneelovi poskytl před Tour de France v roce 2002 návod k tomu, jak se vyhnout pozitivním testům na EPO.

Dával návod, jak přelstít test na EPO?

Ke konverzaci mělo dojít při večeři v roce 2010, kdy spolu probírali podezřelý Armstrongův vzorek ze závodu Kolem Švýcarska 2001. "Řekl mi, že měl instrukce od UCI, aby se sešel s Armstrongem a Bruyneelem a vysvětlil jim, jak funguje testování na EPO," řekl Tygart. "Ptal jsem se ho, jestli jim dal návod, jak test na EPO přelstít. A on pokýval hlavou, že ano," prohlásil šéf USADA.

Podle Saugyho si ale Tygart jejich moskevskou diskusi špatně pamatuje. "Vážně jeho interpretaci této části rozhovoru nerozumím. Je to nesmysl," řekl Saugy agentuře AP. Své schůzky s Armstrongem prý nelituje, rozhodně se podle svého názoru nedopustil ničeho špatného a ve stejné situaci by se zachoval znovu stejně.

Armstrong v závěru minulého roku přišel o sedm titulů z Tour de France a všechny ostatní výsledky od roku 1998 poté, co USADA dodatečně zmapovala jeho dopingové praktiky. Jednačtyřicetiletý Američan se k tomu má poprvé obšírně vyjádřit v televizním pořadu slavné moderátorky Oprah Winfreyové, který se bude vysílat 17. ledna. Spekuluje se o tom, zda se k dopingu přizná.

Reklama