Hlavní obsah

Zkrácenou klasiku MIlán-San Remo vyhrál německý cyklista Ciolek

San Remo

První velkou letošní klasiku Milán-San Remo vyhrál ve spurtu německý cyklista Gerald Ciolek. Stočtvrtý ročník slavného závodu byl ovlivněn špatným počasím, kvůli sněhu v průsmyku Turchino musel být zkrácen zhruba o 50 kilometrů na 244 km.

Foto: Sport.cz

Zdeněk Štybar.

Článek

Organizátoři závod zastavili po 117 kilometrech, protože na zasněžených silnicích hrozilo nebezpečí pádů. Cyklisté sesedli z kol a týmovými autobusy se přesunuli do Arenzana, kde byl závod restartován. "Myslím, že na tohle nikdy nezapomeneme," napsal na twitteru při přesunu český cyklista Zdeněk Štybar.

"Bylo to prostě šílené. Jen nechápu, jak může někdo udělat takhle stupidní rozhodnutí. Skoro brečíme bolestí, jak jsme zmrzlí od první chvíle závodu, pak sedneme do autobusu a po hodině zase vezmeme mokré tretry, někteří i mokré oblečení, a pokračujeme dál," popsal Štybar.

Nikomu z jeho týmu Omega Pharma Quick-Step se nechtělo pokračovat, jenže soupeři jeli dál. "Já se na kole v tu chvíli tak třásl, že jsem nebyl schopen držet řídítka rovně. Normálně jsem měl strach z pádu. Na kopci Cipressa jsem dostal křeče úplně do všech částí těla. Bylo to fakt o zdraví," dodal bývalý mistr světa v cyklokrosu.

O vítězství se rozhodovalo v San Remu ve spurtu vedoucí sedmičlenné skupiny, v níž se dávaly největší šance Slovákovi Peteru Saganovi. Vítěz bodovací soutěže z Tour de France také na rovince jako první nastoupil, Ciolek se však za ním vyvezl a několik metrů před cílem ho těsně předstihl. Bývalý mistr světa do 23 let si tak připsal největší úspěch své profesionální kariéry.

Cyklistický jednorázový závod Milán-San Remo (WorldTour) - 244 km:
1. Ciolek (Něm.) 5:37:20
2. Sagan (SR)
3. Cancellara (Švýc.)
4. Sylvain Chavanel (Fr.)
5. Paolini (It.)
6. Stannard (Brit.) všichni stejný čas
...
66. Štybar (ČR) -5:13

Reklama