Hlavní obsah

Kulhavý musel hned po návratu z USA řešit trable se zuby. Je to k vzteku, říká

Praha

Sotva se v neděli večer vrátil Jaroslav Kulhavý z USA, kde startoval na závodech Sea Otter Classic, musel řešit další komplikace se zuby. Vítěz olympijského cross country z Londýna si nedávno nechal vyoperovat tři osmičky, ale znovu mu otekla tvář. A tak musel závodník týmu Specialized Racing před cestou domů do Ústí nad Orlicí k zubaři.

Foto: Foto: Facebook Absa Cape Epic

Jaroslav Kulhavý (vpředu) s Christophem Sauserem na trati závodu Cape Epic.

Článek
Fotogalerie

Jak to s vámi vypadá?

Bohužel se mi po šití udělal v puse absces. Už je to od operace nějaká doba, ale v místě, kde jsem měl stehy, se to nějak zanítilo. Museli mi to rozříznout, vyprázdnit, dostal jsem týdenní antibiotika. Bez tréninku bych ale měl být snad jen dva dny. Je to k vzteku. Myslel jsem si, že už mám klid, místo toho se zase všechno komplikuje.

Naruší tyhle problémy hodně vaši přípravu?

Doufám, že moc ne. Včera večer jsem se vrátil z Ameriky, dnes ráno jsem už jel v šest na trénink. Nemohl jsem pořádně spát. Těšil jsem se, že se po letu trochu srovnám a začnu ladit formu na první Světový pohár, který se jede za necelé tři týdny v Německu. V Americe jsem měl po závodech povinnosti u firmy Specialized, nebylo tolik prostoru na trénink. Držel jsem to ve standardu, ale výkonnost jsem neposunul nikam nahoru. Teď během těch tří týdnů bych se potřeboval hodit v tréninku zpátky do pohody, protože základ mám slušný.

Co vás tedy teď čeká?

Trénink a možná i nějaký závod týden před zahájením svěťáku v Albstadtu. Ještě uvidím. Chci být co nejlíp připravený hlavně na druhý svěťák v Novém Městě na Moravě. Chtěl bych tam zajet už dřív, abych si v klidu projel trať.

Je pro vás úspěch v Novém Městě 26. května velkou motivací?

Rád bych tam jel o vítězství jako předchozí dva roky. Předloni se to povedlo, vloni mě tam porazil o kousek Švýcar Schurter. Máme to spolu 1:1. Rád bych dodržel tradici a už jen kvůli skvělým fanouškům bych na domácí půdě chtěl bojovat o vítězství. Za tu skvělou podporu, jakou tam vždycky mám, by si to lidi zasloužili.

Tušíte, jak je na tom teď váš velký rival Schurter?

Porovnání jsme spolu měli na etapáku Cape Epic v Jihoafrické republice. Tam jsem na tom byl hodně dobře. On pak začal jezdit klasické cross country, já jel silniční Bíteš a vyrazil jsem na Sea Otter Classic do Ameriky. Potkáme se až v Albstadtu, uvidíme.

Sea Otter Classic je velkým festivalem cyklistiky. Jak tam Američani vnímají českého olympijského vítěze v cross country?

Oni jsou v tomhle takoví zvláštní. Věděli o mně, ale zatímco my tady v Evropě máme rádi hlavně silnici nebo cross country na bikách, tam je dost odlišná mentalita. Mají svoje závody, svoje disciplíny, na Evropany koukají trošku jinak. K těm tradičním disciplínám si vždycky něco přidají a je z toho něco, co my v Evropě pomalu ani neznáme.

Co vás v téhle sezóně bude motivovat kromě Světového poháru doma?

Chtěl bych vyhrát víc závodů než vloni. Věřím, že všechny ty výpadky kvůli zdraví nebudou tolik znát. Je tu mistrovství světa, hodně mě láká světový titul v maratonu, který mi jediný ve sbírce chybí. Už jsem byl druhej, letos bych se rád pokusil o vítězství.

Reklama