Hlavní obsah

Armstrongova sezóna nebude jen o Tour

PRAHA

Americký cyklistický fenomén Lance Armstrong přehodnotil proti minulým rokům své plány. Už nebude vše jen bezmezně podřizovat Tour de France, kterou jako jediný šestkrát vyhrál. Nevyloučil totiž, že letošní ročník bude bez něho. I když tomu nikdo nechce věřit.

Foto: ČTK/AP

Lance Armstrong zvažuje účast na Tour de France.

Článek

"Rozhodnutí zatím odkládám, uvidíme, jak se budu cítit v dubnu," řekl třiatřicetiletý Armstrong. V tuto chvíli má jediný jasný cíl: co nejlépe se připravit na jarní klasiky. V březnu plánuje start Kolem Flander, v dubnu Amstel Gold Race a Lutych-Bastogne-Lutych. "Konečně bych jeden z těchto závodů rád vyhrál. V Lutychu jsem byl dvakrát druhý a na Amstelu taky. Je na čase s tím něco udělat."

O rekord nepřijde

Cyklista z Austinu má s novým sponzorem týmu Discovery Channel ve smlouvě klauzuli, že během dvou let musí absolvovat alespoň jednou slavnou Tour. Na dotazy, zda je připraven hned letos vyhrát tento třítýdenní závod posedmé, reaguje už trochu podrážděně.

Pojede Armstrong Tour de France 2005?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Přece automaticky neznamená, že když tam pojedu, tak zvítězím. Na prvenství je vždycky řada adeptů. Já měl to štěstí, že jsem vyhrál šestkrát, a to už mi nikdo nesebere. Ale pokud se Tour letos zúčastním, tak bych tam nechtěl jen tři týdny jezdit pro potěšení. Samozřejmě bych se chtěl rvát o sedmé vítězství. I kvůli klukům z týmu," uvedl Armstrong na týmové prezentaci v Silver Spring.

Tomu, že by Armstrong letos Tour vynechal, moc nevěří jeho věčný rival Jan Ullrich ze stáje T-Mobile. "Určitě bude chtít obhajovat loňské prvenství. Na druhou stranu už má obdivuhodný rekord a jsem docela překvapen, že ještě vůbec závodí. Proto si myslím, že se chce ještě na Tour rvát o další vítězství, jinak by skončil s kariérou," prohlásil německý závodník. Radši by Armstronga na startu viděl. "Bylo by to lepší pro sport i pro mě, kdybych získal skalp šestinásobného vítěze. Pro mě by pak vítězství znamenalo daleko víc, než kdyby Lance na startu chyběl."

Do Kataru nejede

Vedení týmu nechává Armstrongovi volnou ruku. Šéf Johan Bruynell zůstává v klidu. "Uvidíme, jak se bude cítit. Na rozhodnutí je ještě dost času." Fenomén Tour začne už nyní s tvrdým tréninkem. Závodní premiéru v novém roce měl absolvovat na přelomu ledna a února Kolem Kataru, ale v sobotu start zrušil s tím, že chce být se svými třemi dětmi, které žijí po rozvodu s manželkou Kristin.

Tým Discovery Channel se i letos bude točit hlavně kolem své superstar. Šéfům se podařilo udržet klíčové muže kádru včetně Čecha Pavla Padrnose, jednoho z dvorních domestiků Armstronga na Tour. Odešel jen Američan Floyd Landis do Phonaku.

Posily Savoldelli a Popovyč

Velkou posilou 28členného kádru by měl být Ital Paolo Savoldelli, vítěz Gira z roku 2002. Americká stáj pojede letos poprvé Giro d'Italia a Savoldelli tam zřejmě bude lídrem. "Pro Paola je tento závod velkou motivací," řekl šéf americké stáje Bruynell.

Hodně si v Discovery Channel slibují od angažování Ukrajince Jaroslava Popovyče, jenž přišel z angažmá v Landbouwkrediet-Colnago. Na Giru šokoval předloni třetím místem, v loňském ročníku skončil pátý.

Kniha Armstronga šokovala

Lídr týmu Armstrong se na prezentaci stáje rozpovídal i o nové knize své matky Lindy, která vychází v těchto dnech a mapuje cyklistovo dětství i dospívání.

"Když jsem knihu dočetl, najednou jsem znal odpověď na spoustu otázek, které pro mě dosud byly tabu. Nikdy jsme se o některých věcech z minulosti s Lindou podrobně nebavili. Každý ví, že jsem nikdy nepotkal svého skutečného otce.

Ale číst o tom, jak se s mámou seznámili, jak změnilo jejich životy narození dítěte, když jim oběma bylo sedmnáct let, to pro mě byly nové skutečnosti. Máma se dřela v práci, aby mě uživila, měla se co ohánět. Nikdy mě nenapadlo, že jsme vlastně žili v chudobě. Byl to pro mě opravdu šok dozvědět se tyto věci. Ta kniha mě dostala..."

Reklama