Hlavní obsah

V Dánsku začali vyšetřovat dopingovou minulost cyklisty Riise

Nice

Dánská antidopingová agentura začala vyšetřovat někdejší aktivity bývalého cyklisty Bjarneho Riise, nynějšího šéfa stáje Saxo-Tinkoff, za kterou jezdí Roman Kreuziger.

Foto: ČTK/AP

Bjarne Riis v dobách své největší slávy.

Článek

Vítěz Tour de France z roku 1996 Riis se před devíti lety přiznal, že si během kariéry pomáhal nedovolenými prostředky. Antidopingová agentura nyní prověřuje jeho možné spojení s Američanem Tylerem Hamiltonem, Němcem Janem Ullrichem a Francouzem Laurentem Jalabertem, kolem kterých se v poslední době dlouho po konci kariéry vyrojily dopingové skandály.

Hamilton v únoru v procesu s Eufemianem Fuentesem vypověděl, že ho se španělským lékařem obviněným z podávání dopingu jezdcům seznámil právě Riis, šéf jeho někdejší stáje CSC. V červnu se Ullrich přiznal ke krevnímu dopingu, s kterým mu Fuentes pomáhal.

"Nedělá mi to starosti"

O krocích antidopingové agentury řekl novinářům Riis v Nice, kde se dnes jede čtvrtá etapa Tour de France. "Řeší dávné události v dánské cyklistice. Respektuji to a uvidíme, co se stane. Nedělá mi to starosti," řekl Riis serveru cyclingnews. Podle odborného webu však devětačtyřicetiletý Dán pracuje na změnách ve vedení týmu Saxo-Tinkoff, aby mohl fungovat i v případě, že by sám dostal zákaz činnosti.

"Lidé si mohou říkat, co chtějí. I to, že už nemám v cyklistice co dělat. Ale já bych řekl, že jsem toho pro cyklistiku udělal v posledních letech dost," řekl Riis, jenž je týmovým manažerem od roku 1999.

Rodiče Pantaniho kritizují zpětné testy

Rodiče někdejší italské cyklistické hvězdy Marka Pantaniho se ohradili proti tomu, že by jejich syn mohl zpětně přijít o titul z Tour de France z roku 1998. Spekuluje se totiž o možnosti, že zpětná analýza vzorků, jejíž výsledky mají být zveřejněny 18. července, prokázala Pantaniho dopingový prohřešek.

Podle spekulací by výsledky vyšetřování měly obsahovat seznam cyklistů, jejichž vzorky vykázaly známky dopingu při zpětné kontrole, kterou provedla francouzská antidopingová agentura v roce 2004.

Prezident Mezinárodní cyklistické unie UCI Pat McQuaid nevyloučil, že by Pantani, který v roce 2004 zemřel v důsledku předávkování kokainem, mohl zpětně o titul z Tour kvůli dopingovému nálezu přijít.

"Ty informace nás šokují. Pomineme-li to, jak byly ty vzorky a další důkazy skladovány, musíme si všímat hlavně toho, že byly provedeny po Markově smrti. Nemá tak základní právo bránit se, požádat o kontrolní analýzu nebo si vybrat vlastního experta, aby na testy dohlížel," stěžují si Tonina a Paolo Pantaniovi v otevřeném dopise UCI, italské cyklistické federaci a organizátorům Tour.

Trestná právo je proti

"V trestním právu se po smrti zastaví všechna probíhající či budoucí řízení proti podezřelému. Ve sportovním právu by zas mělo být zaručeno právo bránit se obviněním. Proto žádáme, aby nikdo nepodnikal kroky, které by Marka připravily o tituly vybojované na silnici," stojí dále v dopise.

Možnost, že by Pantani přišel o titul, se nelíbí ani předchozímu italskému vítězi Felici Gimondimu, který triumfoval v roce 1965. "Když se sníží na silnici maximální povolená rychlost ze 150 na 130 kilometrů v hodině, co uděláte? Také budete dávat pokuty všem, kteří předtím jezdili 150?" podivil se v listu La Repubblica.

Reklama

Související témata: