Hlavní obsah

Kreuziger: Čekám na Tour boj až do konce, nevzdáváme se

Praha

Famózně jede na jubilejní sté Tour de France Roman Kreuziger. Český cyklista dánské formace Saxo-Tinkoff je zatím čtvrtý se ztrátou tří vteřin na stájového lídra Contadora, na druhého Nizozemce Mollemu má odstup 14 sekund. „Bude to velký boj, poslední týden je extrémně těžký,“ řekl sedmadvacetiletý Kreuziger.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Roman Kreuziger (vlevo) v těsném závěsu za britským lídrem Tour Christopherem Froomem (ve žlutém) při výšlapu na Mont Ventoux.

Článek

Jak je zatím váš tým spokojen s výsledky?

Je sice hezké, že vedeme soutěž družstev, ale zrovna kvůli tomu jsme sem nepřijeli. Je to jen takový bonus. Pro nás je prvořadé, abychom se pokusili dostat Alberta Contadora na první místo.

A co váš posun?

Prioritou je Alberto. Máme jasnou linii a po té od začátku jedeme. Já jsem rád, že jsem zatím na Tour neměl vyloženou krizi, ale nějaké umístění nedokážu naplánovat. Top 3 je hezké, ale lepší by bylo, kdyby Alberto skočil na první místo. Bude to boj až do konce. Když pominu Froomeho, je nás tam několik v poměrně malých rozdílech.

Můžete vy a tým Belkin vytěžit z toho, že máte po dvou lidech v první pětce?

Těžko říct. Každý tým jede svůj závod a zatím jsme si nějak moc nepomáhali.

Dá se ještě zlikvidovat náskok přes čtyři minuty, který má Froome?

Pro nás Tour končí až v neděli v Paříži a v následujících dnech budeme bojovat. Buď se to povede, nebo ne. Froome zatím ukazuje, že je na tom hodně dobře. Ale jak jsem říkal, do konce zbývá ještě několik těžkých dní a stát se může spousta věcí.

Která etapa bude ve zbytku Tour nejtěžší?

Nedá se to odhadnout. Každý den může přinést něco nečekaného. Už ta úterní etapa se nesmí podcenit. Může být zrádná. Pak následuje těžká horská časovka, která se musí jet naplno, a po ní nás čekají opravdu náročné dny. Ve čtvrtek i v sobotu je dojezd na kopci, v pátek de facto taky, protože po poslední vrchařské prémii zbývá do cíle už jen deset kilometrů dlouhý sjezd. To není nic. Ty etapy od čtvrtka do soboty jsou fakt pěkné. Hlavně pro fanoušky (úsměv).

Reklama