Hlavní obsah

Zabel pro přiznání k dopingu odstoupil z komise při UCI

Berlín

Bývalý elitní cyklistický spurtér Erik Zabel po svém přiznání k dlouhodobému dopingu odstoupil z komise pro profesionální cyklistiku (CCP), což je poradní orgán Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Zároveň skončil v roli sportovního ředitele závodu Cyclassics v Hamburku.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Erik Zabel (v zeleném trikotu) na Tour de France v roce 1998.

Článek

Třiačtyřicetiletý Zabel v neděli pro list Süddeutsche Zeitung uvedl, že užíval zakázané metody v letech 1996-2003. Rok před ukončením kariéry v roce 2008 přitom tvrdil, že pouze krátce v roce 1996 vyzkoušel krevní doping EPO. Nyní přiznal, že mnoho let užíval nejen EPO, ale i kortizon a podroboval se transfúzi krve.

Šestinásobný vítěz bodovací soutěže na Tour de France podle UCI uznal, že "není tou správnou osobou pro CCP", a nabídl prezidentovi unie Patu McQuaidovi svou rezignaci.

V komisi pro profesionální cyklistiku je třináct členů. Zabel byl jedním z pěti, které nominovala UCI. Jeho kolegy byli například vítěz Tour 1987 Stephen Roche a generální ředitel Staré dámy Christian Prudhomme.

Zabel se k dlouholetému dopingu přiznal několik dní poté, co vyšetřovací komise francouzského Senátu ve středu zveřejnila, že na Tour v roce 1998 mělo pozitivní test na EPO osmnáct jezdců včetně vítězného Itala Marka Pantaniho a druhého Němce Jana Ullricha. Dalších 12 cyklistů bylo označeno za podezřelé.

Reklama