Hlavní obsah

Je to výsledek z říše snů, říká König po senzačním vítězství na Vueltě

Estepona/Praha

Jméno cyklisty Leopolda Königa už si po sobotní osmé etapě Vuelty budou všichni dobře pamatovat. V závěru těžkého cílového kopce odpáral všechny nejlepší vrchaře a slavil největší úspěch kariéry.

Foto: Profimedia.cz

Leopold König se stal druhým českým vítězem na letošním ročníku Vuelty.

Článek

Co pro vás znamená první vítězství na závodě Grand Tour?

Je to neskutečný výsledek, jako z říše snů. O tomhle jsem snil odmalička. A možná bude ještě chvíli trvat, než si to pořádně uvědomím.

Jako týmu vám však taktika vyšla dokonale.

Nechci mluvit jako fotbalisti, ale šli jsme tomu štěstíčku naproti (smích). Tuhle etapu jsme si vytipovali. Kluci z týmu vlezli na špici balíku a jeli tam sedmdesát kiláků hranu, aby se sjela odjetá skupina a nikdo z ní neměl šanci etapu vyhrát. Na mně pak bylo, abych se jim tu práci pokusil oplatit. Je neskutečné, že to takhle vyšlo.

Měl jste závěrečný kopec najetý?

Právě, že ne. S částí týmu jsme v přípravě nějaké kopce Vuelty projížděli, ale tenhle ne. Vůbec jsem ho neznal. Ale řekli jsme si, že bude nejlepší zaútočit tři kilometry před cílem. Když atakoval Horner, měl jsem trochu slabší chvilku, ale jakmile jsem se vrátil do vedoucí skupiny, na nic jsem nečekal a vyrazil. Viděl jsem, že ostatní jsou docela mrtví. Vzal jsem za to, udržoval jsem si mírný náskok a dojížděl jsem Španěla Antona, kterému naštěstí došlo. Viděl jsem, jak se pořád otáčí dozadu. Jen jsem kolem něj proletěl. Měl jsem trošičku strach, aby za mnou ještě nepřilítnul někdo zezadu, ale měl jsem dobrý nohy.

Na vítězství jste sahal už v první etapě s cílem na kopci, ale nakonec vás v závěru tři závodníci předjeli.

Já jsem ani moc nepočítal, že to vyjde, jen jsem tuhle etapu zkusil pro sebevědomí. Kdybych to hned na začátku neudělal, tak jsem teď nevyhrál. Jedu svojí první Grand Tour v životě a bez nějakého testu, že tam s těmi nejlepšími dokážu být, prostě člověk nemůže vyhrát. Vždyť z těch nejlepších tady chybějí jen Froome a Contador.

Uvědomil jste si, že vaše jméno po tomhle výsledku bude cyklistický svět daleko víc skloňovat?

Asi jo a je to velkej závazek do budoucna. Tohle je ta nejvyšší liga a vítězství, který se fakt cení. Kdo vyhraje etapu na Grand Tour, toho jméno se nezapomíná. Budu se s tím muset naučit žít. Ale jsem hlavně rád kvůli týmu, kvůli sponzorům. Organizátoři nás sem pozvali na divokou kartu, tak jsme jim to nějak chtěli oplatit. Chtěli jsme ukázat, že jsme tým, který stojí za to pozvat. Třeba to už ocení i příští rok na Tour de France.

Jaké máte na Vueltě plány v celkovém pořadí?

Teď jsem pátej, ale nechci moc předvídat, co bude dál, protože Vuelta je ještě strašně dlouhá. Ale první desítku bych rád udržel, i když to bude hodně těžké, protože je tu spousta silných závodníků.

Reklama

Související témata: