Hlavní obsah

Měl bych jet o bednu, můžu i vyhrát. Hlavně si to chci užít, říká biker Kulhavý

Praha

Na mistrovství světa v Jihoafrické republice před dvěma týdny skončil biker Jaroslav Kulhavý po dvou pádech pátý a považoval to za malé vítězství. Krále olympijského cross country z Londýna zastavil výkonnostní propad z předchozích závodů a teď se těší, že si v sobotu v norském Hafjellu spraví při finále Světového poháru chuť.

Foto: Ivana Roháčková

Jaroslav Kulhavý vjíždí do cílové rovinky.

Článek

Věříte, že jsou problémy výsledkem na šampionátu zažehnány?

Jsem o tom přesvědčený. Na mistrovství světa jsem se cítil o poznání líp a po návratu domů to bylo ještě lepší. Odjel jsem fakt super tréninky a ty parametry byly úplně jiné než třeba ještě týden před šampionátem. Podle nejrůznějších ukazatelů jsem na tom hodně dobře.

Až tak, že budete schopen bojovat o vítězství?

Cítím se fakt super, a pokud nepřijde nějaký pád nebo defekt, určitě bych měl jet o umístění na bedně. Můžu i vyhrát, ale dopředu se nic nedá naplánovat. Je to poslední velký závod sezóny a chci si ho užít. Když to vyjde, budu nadšený, když ne, nezblázním se.

Pomohlo vám po psychické stránce hodně mistrovství světa?

Jo, konečně jsem se zase vrátil na nějakou úroveň. Neříkám, že mám formu jako loni při olympiádě, ale jsem to zase já. Kdybych na mistrovství světa dvakrát nespadl, tak jsem jel o medaili. V posledních kolech jsem měl nejrychlejší časy ze všech. Teď už ale nemá cenu přemýšlet, jestli to mohlo být lepší. Nejdůležitější ze všeho je, že neukončím sezónu ve výkonnostním propadu.

Už víte, co bylo příčinou poklesu výkonnosti?

Asi tam bylo víc faktorů. V dubnu jsem měl tréninkový výpadek kvůli zdravotním problémům a pak jsem do toho asi šel víc, než bych měl. Pohyboval jsem se podle tepů na úplně jiných hodnotách, než na které jsem byl zvyklý. Ale naštěstí jsem se zase dostal do normálu.

Byl jste hodně na dně?

Ani ne. Věřil jsem, že to musím zlomit. Na mistrovství světa jsem jel ve stavu, že nevím, co od sebe můžu čekat, ale tělo tam konečně fungovalo a pro hlavu to bylo dobré zjištění. Předtím jsem ze sebe taky vždycky vyždímal maximum, ale nohy prostě nejely. Byl jsem naštvanej a neměl jsem moc náladu. Nic jsem ale nevzdával. A teď jsem rád, že se forma vrátila.

Znáte trať v Norsku?

Do příjezdu jsem něco studoval na internetu. Jede se tu poprvé, ale příští rok se tady koná mistrovství světa, tak je dobré si trať vyzkoušet a omrknout.

Reklama

Související témata: