Hlavní obsah

Šimůnka po zápalu plic a zánětu rohovky ničí záludná bakterie. Ale doufá, že v Táboře pojede

Praha

Letošní cyklokrosová sezóna ještě pořádně nezačala, přesto si Radomír Šimůnek vybral smůlu na dlouho dopředu. Závodník stáje Kwadro-Stannah prakticky od dubna zápasí se zdravotními problémy. Momentálně ho ničí bakterie v těle. Doufá však, že dvacetidenní antibiotika zaberou a první závod pojede 26. října v Táboře.

Foto: Michal Červený/mtbs.cz

Cyklokrosař Radomír Šimůnek.

Článek

Můžete trochu přiblížit ty vaše peripetie?

Na jaře jsem se začal chystat na novou sezónu, ale v dubnu jsem dostal silný zápal plic, čtyřicítky horečky. Po dvou týdnech přišel zánět rohovky. Duben a květen jsem vypustil, nemohl jsem trénovat. Na začátku června, kdy jsem se snažil rychle dohnat manko, jsme jezdili v dešti v lese, já spadl a naštípl si klíční kost. Léto bylo takové divné a všechno to vygradovalo tím, že mi našli v těle bakterii.

O co přesně jde?

Byl jsem celý zesláblý. První závody jsem měl jet v Belgii 15. září, ale celý týden před nimi jsem byl v divném rozpoložení. Zadýchával jsem se, nemohl jsem pořádně trénovat. Tak jsem v Belgii podstoupil další testy a zjistilo se, že bakterie možná zůstala v těle po tom zápalu plic a zase začala naplno působit. Zasáhlo to plíce, průdušky, krk. Dostal jsem antibiotika na dvacet dnů a musel jsem mít klid bez kola. Ve středu jsem se konečně chvilku svezl.

Když vám lékaři povolí začít s tréninkem, dá se odhadnout váš návrat do závodů?

Kdyby všechno dobře dopadlo, strašně rád bych se objevil na svěťáku v Táboře koncem října. Vím, že budu muset začít od nuly a je přede mnou dlouhá cesta. Mě ale prostě strašně láká představa jet doma před českými fanoušky, i když je mi jasné, že nebudu mít šanci na top výsledek. Za měsíc se nedá udělat zázrak. Ostatní kluci už budou mít sezónu v plném proudu a mně bude chvíli trvat, než je doženu. Musím tělo dostat zpátky do nějakých obrátek a spíš myslet na to, že budu mít slušnou druhou půlku sezóny.

Budete trénovat v Belgii?

Uvidíme. Možná na pár dní vyrazím někam do tepla. Až dostanu od doktorů definitivně zelenou, spojím se se sportovním ředitelem našeho týmu van der Poelem (bývalý skvělý nizozemský cyklokrosař – pozn. aut.). Doufám, že mi poradí, a spolu s mým trenérem Viktorem Zapletalem zvolíme ideální model, jak se dostat zpátky na nějakou úroveň.

Tlačí na vás tým?

Vůbec, nechávají mi volnou ruku. Chtějí, abych se dal zdravotně do pořádku.

Neříkáte si, že už se vám poslední roky nějak lepí smůla na paty v podobě nejrůznějších zdravotních problémů?

Tak se to nedá říct. Když si vezmu Bíniče (stájový kolega Martin Bína – pozn. aut.), tak ten kvůli problémům s kolenem ztratil dva roky. Tyhle věci prostě ke sportu patří a já se snažím dívat hlavně dopředu. Myslím pozitivně, přítelkyně Lucka a moje rodina mi dodávají velkou sílu.

Reklama