Hlavní obsah

Světová cyklistika má nového šéfa. Hallelujah, jásal Armstrong

Florencie

Stávají šéf Mezinárodní cyklistické unie, Ir Pat McQuaid, neuhájil na volebním kongresu při mistrovství světa ve Florencii pozici prvního muže světové cyklistiky. Novým prezidentem se stal Brit Brian Cookson, pro něhož hlasovalo 24 ze 42 delegátů.

Foto: Profimedia.cz

Brian Cookson se stal prvním mužem světové cyklistiky.

Článek

"Hallelujah", napsal na Twitter bývalý americký cyklista Lance Armstrong. McQuaida rozhodně neměl v lásce. Když ho americká antidopingová agentura vloni zbavila všech titulů z Tour de France za užití dopingu, boss UCI reagoval slovy, že takový člověk nemá místo ve světové cyklistice.

Tahle slova McQuaidovi však vaz rozhodně nezlomila, ale v kuloárech se spekuluje, že UCI chtěla za minulou érou spojovanou s řadou dopingových skandálů udělat tlustou čáru, a proto byl zvolen Cookson.

„Jsem neskutečně dojatý a potěšený z tohoto vítězství. Jsem člověk, který celý život obětoval cyklistice," uvedl Cookson, který byl jako cyklista jen průměrným amatérem, ale dál to nikdy nedotáhl.

Dlouhá léta však dělal šéfa Britské cyklistické federace (od roku 1997), dva roky působil i jako první muž cyklokrosové komise při UCI. „Jsou přede mnou nové výzvy. Čeká nás spousta změn, které cyklistika potřebuje v celosvětovém měřítku," uvedl Cookson. „Cyklistice konečně svítá na lepší budoucnost. To, co bylo, bychom měli nechat v minulém století," uvedl šéf Ruské cyklistické federace Igor Makarov.

Úspěch ve volbách zaznamenala i česká diplomacie. Do řídícího výboru UCI byl zvolen prezident Českého svazu cyklistiky Marián Štetina. „Jsem rád, jak volba dopadla. Máme spolu velmi dobré vztahy, Cookson je mým předchůdcem ve funkci šéfa cyklokrosové komise," tvrdil Štetina.

Reklama