Hlavní obsah

Cyklistický svět chystá hon na Sagana, Češi věří Štybarovi

Florencie

Nibali, Valverde, Cancellara, Gilbert. Tato jména patří k hlavním favoritům nedělního vrcholu cyklistického mistrovství světa ve Florencii, silničního závodu mužů na 272 kilometrů. Mnozí závodníci však vidí vůbec největšího favorita v Peteru Saganovi. A jejich silné týmy půjdou do závodu s cílem slovenského rychlíka uštvat.

Foto: Foto: ČTK/AP

Španělský cyklista Alejandro Valverde patří k favoritům mistrovství světa.

Článek

„Sagan je pro mě největší favorit. Má opravdu mimořádnou formu," uvedl Španěl Alberto Contador. „Ale na druhou stranu je pravda, že být na těchto jednodenních závodech největším favoritem, je často handicap," dodal stájový kolega Romana Kreuzigera ze Saxo-Tinkoff.

I když je okruh, který závodníci pojedou desetkrát po zdolání zhruba stokilometrové vzdálenosti od startu z města Lucca, hodně těžký a Contadorovi by měl sedět, on je smířen s rolí pomocníka. Španělská reprezentace pojede na Valverdeho, který má ve sbírce už čtyři medaile z MS: dvě stříbra (2003, 2005) a dva bronzy (2006, 2012).

„Jsem realista a vím, že Valverde nebo Rodríguez mají více šancí než já. Myslím, že do cíle přijede velmi malá skupinka a pro Španělsko je nejdůležitější, abychom získali zlato," citoval server cyclingnews.com Contadora.

On sám po Tour de France hlavně odpočíval a trénoval, absolvoval několik jednorázových závodů, ale bez pronikavého výsledku. „Snažil jsem se především nachystat na tu velkou délku závodu mistrovství světa, protože přes 270 kilometrů jedete jen párkrát za rok. Pracoval jsem opravdu tvrdě, jezdil jsem hodně za motorkou a řadě těch tréninků byla přes 200 kilometrů. Cítím se dobře a věřím, že to v závodě bude vidět," uvedl Contador.

Jedou na Valverdeho

Nový trenér španělské reprezentace Javier Minguez potvrdil, že jeho svěřenci pojedou na Alejandra Valverdeho. „Máme tady s Italy možná nejsilnější tým a Valverde je z našich závodníků nejlepší v dlouhých a těžkých závodech. Ale abychom se předem pasovali do role jasných favoritů, to by byla chyba. Máme respekt k soupeřům, ale chceme se domů vracet s medailí po dobrém výkonu. Chci vidět skvělou týmovou práci," uvedl Minguez.

Italové zase sázejí na Vincenza Nibaliho, druhého muže nedávno skončené Vuelty. „Může mít dobrý závod, ale favorité se budou navzájem hlídat. Může z toho vytěžit někdo jiný, jako já v roce 2008. Všichni hlídali Bettiniho a titul jsem získal já," prohlásil poslední italský mistr světa v silničním závodě mužů Alessandr Ballan.

Quintana chce medaili

Na medaili si brousí zuby i silná sestava excelentních kolumbijských vrchařů v čele s Quintanou, Uránem, Henaem ši Betancurem. „Když medaili nezískám, budu zklamaný," řekl pro Biciciclismo Nairo Quintana, druhý muž Tour de France 2013. Za největší soupeře považuje španělský dvojblok Valverde, Rodríguez. „Uvidíme, co Nibali, Froome. Může tam vydržet i Sagan, záleží, jak pojedeme ty kopce v závěru závodu. A neodepisoval bych zcela ani Cancellaru," jmenoval Kolumbijec největší rivaly.

Češi vyrazí do mistrovského závodu v šesti lidech, lídrem týmu bude Zdeněk Štybar. „Jedeme na něj, taktika je jasná," řekl reprezentační trenér René Andrle. Cyklista stáje Omega Pharma-Quick Step doufá, že se v závodě neztratí. „Chceme jet aktivně, ne se jen vozit někde vzadu. I když tady nemáme Kreuzigera ani Königa. A já doufám, že mi to sedne a s nejlepšími vydržím až do finále," přiznal Štybar.

Reklama