Hlavní obsah

Příští Tour de France vzdá časovkou v Bergeracu poctu Indurainovi

Paříž

Tour de France vzdá v příštím roce, kdy se pojede 101. ročník slavného etapového závodu, poctu bývalému španělskému cyklistovi Miguelu Indurainovi. Stane se tak prostřednictvím časovky v Bergeracu, kde si Indurain v roce 1994 výrazně pomohl k předposlednímu z pěti celkových triumfů v řadě, které na Tour dobyl.

Článek

Celá trať ročníku 2014 má být odhalena až ve středu v Paříži, ale už nyní pronikly na veřejnost informace o časovce v Bergeracu, kde vynikající časovkář Indurain vyhrál klíčový boj s chronometrem před více než 19 lety.

Časovka má vést celá na území Bergeracu, má být okolo 50 kilometrů dlouhá - tedy o 14 méně než v roce 1994 - a bude patrně jedinou časovkou jednotlivců v příštím ročníku. Má však přijít v předposlední den a bude tak dost pravděpodobně rozhodovat o tom, komu zůstane žlutý trikot.

Indurain před lety dlouhou časovkou do Bergeracu, která byla devátou etapou a po níž šel do vedení v celkové klasifikaci, doslova prolétl průměrnou rychlostí okolo 50 kilometrů v hodině. Druhého v pořadí Tonyho Romingera ze Švýcarska za sebou nechal o dvě minuty. Francouz Armand de Las Cuevas tehdy na třetí příčce ztratil propastné čtyři minuty a 22 vteřin.

Podobnou poctu naplánovali na příští rok rovněž organizátoři druhého hlavního závodu sezóny Gira d'Italia. V Itálii uctí na trase závodu památku italského jezdce Marca Pantaniho, od jehož smrti uplyne v příštím roce deset let. Pantani je dosud posledním cyklistou, jemuž se dva nejslavnější závody světa podařilo vyhrát v jednom roce.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články