Hlavní obsah

Blažek nemá z Málka strach

PRAHA

Pro své kluby jsou nepostradatelní, za záda brankářů soupeře sázejí takřka jeden gól za druhým. V sobotu proti sobě nastoupí v prvním utkání ze série, jež určí vítěze letošního ročníku hokejové extraligy. Pardubický Tomáš Blažek a slávista Michal Sup hovoří o výhledech na finálovou sérii.

Článek

Se 7 brankami vedete žebříček střelců play-off, znáte i recept na nejlepšího brankáře extraligy Málka?

T.B.: Je to vynikající a komplexně vybavený gólman, který se dovede roztáhnout po celé čáře a má i skvělou lapačku, ale určitě není nepřekonatelný. Uznávám jeho kvality, ale strach z něj nemám. Když brankář špatně vidí střely, ztrácí jistotu. Věřím, že třeba v osvědčené spolupráci s Lubinou, který dokáže perfektně číst hru a předvídat útočnou akci, na něj něco vymyslíme.

V čem myslíte, že Pardubice předčí finálového soupeře?

T.B.: Oba celky jsou velmi silné, my máme možná zkušenější sestavu a jsme hladoví po úspěchu. Finálová zodpovědnost by mohla slávisty trochu svazovat, ale o výsledku rozhodne momentální forma, dodržování taktiky a herní zodpovědnost. Určitě nepadne tolik branek jako třeba v semifinálové sérii s Třincem, klíčový význam muže mít sebemenší chybička.

Takže vidíte šanci na titul padesát na padesát?

T.B.: Určitě. Kdokoli postoupí do finále, přichází se sebevědomím z předchozích úspěšných zápasů v play-off, takže může vyhrát. Záleží na tom, jak sérii rozehraje a v jejím průběhu bude důležitá fyzická i morální síla mužstva. Od začátku sezóny se v Pardubicích mluví o titulu, teď nám zbývá udělat poslední, byť velmi těžký krok.

Supa těší, že tam góly padají

Nemáte před startem finále obavy z bouřlivé atmosféry v Pardubicích?

M.S.: Nesmíme se leknout vyprodaného hlediště ani se jinak nechat vyvést z rovnováhy. Navíc já vnímám lidí spíš u nás doma v Edenu. Stále si však myslím, že soupeř je pod větším tlakem. Určitě jsme hráli play-off zatím psychicky rozumněji, což vychází už z chování trenéra, Růžička nás na střídačce spíš zklidňuje. Úspěch vždy slaví ten klidnější, příliš emocí škodí.

Kudy podle vás vede cesta Slavie k titulu?

M.S.: Spoléháme na brankáře a naší schopnost klidně vyhrát na dva góly. Rozhodují chyby a přesilovky, proto se musíme vyvarovat zbytečných vyloučení a zůstat přitom trpěliví při defenzivní činností. Pardubice mají vynikající útok a dokáží hrát i dobře do obrany. Vůbec je to dobře složený tým s řadou šikovných hokejistů, kteří jsou už řadu let pohromadě a těží ze sehranosti. Postavíme se jim ale čelem, určitě známe způsob, jak je porazit.

Cítíte osobní zodpovědnost přidat k šesti brankám z dosavadního průběhu play-off i další ve finále?

M.S.: Moc mě těší, že mi to tam padá, ale nepřemýšlím o své roli střelce. Měl bych znovu nastoupit na křídle Beránkovy řady, která dostává dost prostoru na ledě. Budu se dál snažit o hru, která nám přinesla postup až do finále a kdo dá góly, není až tak podstatné.

Reklama

Související témata: