Hlavní obsah

König se v Ománu učil roli lídra pro Tour

Radek MalinaPrávo

Skvostnou formu cítil hned na startu sezóny český cyklista Leopold König, který se představil minulý týden na závodě Kolem Ománu, první prověrce za účasti téměř všech elitních borců. Člen týmu NetApp-Endura se ale musel spokojit se sedmnáctým místem. „Učím se roli lídra, abych uspěl na Tour de France,“ komentoval to 26letý závodník.

Foto: Foto: BrakeThrough Media

Cyklista Leopold König

Článek

„Nikdy v životě jsem se necítil v únoru v tak dobré formě. Už od prosince byl program koncipovaný směrem k Tour, přestože jsme neměli jistý start. V každém závodě chci jet na celkový výsledek i na etapové vítězství. Je to součást procesu učení se roli, která mi připadla," vysvětloval König, který je lídrem své stáje. Bitvy v Ománu si užil. „Je to skvělý start do sezóny. Klimatické podmínky jsou fantastické, nemusel jsem řešit, co si vezmu na sebe. Jestli budu potřebovat pláštěnku nebo bundu," lebedil si König, který držel krok s nejlepšími. Jenže v rozhodující 5. etapě drasticky ztratil.

„Před klíčovým kopcem závodu, který se táhne do výšky čtrnáct set metrů, jsem měl defekt. V nejhloupějším momentu. Dokázal jsem se sice dotáhnout do pelotonu, ale pak už jsem nebyl schopný reagovat na útoky nejlepších," posteskl si König. „Stejná nepříjemnost s defektem mě potkala i v závodě na Mallorce. Ale lepší si vybrat smůlu teď než na Tour," připomínal König, pro něhož zatím představuje vrchol kariéry vítězná etapa z loňské Vuelty, kde skončil celkově devátý.

„Přesvědčil jsem se, že strategie jezdit od začátku sezóny každý závod na umístění je správná. Ani Nibali, Froome či Urán se nebyli v Ománu rozjíždět. Přijeli vyhrát. Kvůli sebevědomí a aby ukázali sílu ostatním," přemítal König, který včera v Praze převzal do užívání vůz Škoda Octavia RS. „Chtěl jsem žlutou, ale přišlo mi to moc troufalé, tak jsem se spokojil s bílou," připomínal s úsměvem, že nejlepší cyklista Tour de France nosí žlutý trikot.

Právě k třítýdenní červencové cyklistické řeži směřuje všechnu snahu. „Musím si zvyknout na pozici lídra. Trénujeme taktiku, komunikaci v závodě, všechno se postupně vyvíjí. Není snadné ustát tlak, když na člověka pracuje celý tým. Ale já se odpovědnosti nebojím," usmál se König, pro něhož bude nejbližším závodem Tirreno-Adriatico, startující 12. března.

Reklama