Hlavní obsah

Contador po velkém sólu vede Tirreno-Adriatico, Kreuziger je třetí

Guardiagrele

Cyklista Roman Kreuziger se posunul na průběžné třetí místo v závodu Tirreno-Adriatico, v kterém v neděli předvedl famózní výkon jeho kolega ze stáje Tinkoff-Saxo Alberto Contador. Španělský jezdec po dlouhé sólové jízdě v páté etapě vybojoval druhé vítězství za sebou a posunul se do čela závodu s více než dvouminutovým náskokem. Kreuziger dnes skončil sedmý, celkově ztrácí jen sedm sekund na druhého Kolumbijce Naira Quintanu.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Španělský cyklista Alberto Contador oslavuje etapové vítězství v závodu Tirreno-Adriatico.

Článek

Contador zaútočil na předposledním stoupání dnešní etapy dlouhé 192 kilometrů zhruba 30 km před cílem a vyrazil za osmičkou uprchlíků, kteří ujeli už v úvodu. Na atak dokázal zareagovat jen Quintana, ani on však s bývalým dvojnásobným šampionem Tour de France tempo neudržel.

Jednatřicetiletý Španěl jako ve svých nejlepších dobách v prudkém kopci nedal šanci ani nikomu z uprchlíků a vyhrál o šest sekund před Němcem Simonem Geschkem, třetí byl Američan Benjamin King se ztrátou 45 sekund. Kreuziger na svého týmového kolegu nabral manko 1:42 minuty.

"S Albertem jsme se ráno bavili o nějakých plánech a vyšlo to dokonale, přestože mu lidi, co s ním jeli ve skupině, vůbec nepotáhli," uvedl Kreuziger na svém webu. "Když vloni někdo říkal, že je Alberto už ztracený, tak v posledních dvou dnech všem ukázal, že je zpátky. Myslím, že mu prospělo míň cestování v úvodu sezony. Měl díky tomu více času na trénink."

V závěru museli cyklisté zdolávat stoupání až 25 procent. "Kličkoval jsem zprava doleva, bylo to brutální. Naštěstí se to na osmistovce trošku srovnalo a mně se povedl závěr toho kopce. Ještě jsem přeskočil asi pět lidí," vylíčil český cyklista.

Dosavadní lídr závodu Polák Michal Kwiatkowski vůbec nestačil, ztratil přes šest minut a propadl se na 19. místo. Závod skončí v úterý. "Zítra budeme muset kontrolovat závod, ale počítám, že pojedou i týmy se sprintery, protože je to pro ně poslední šance. No a v časovce se uvidí. Věřím ale, že to dobře dopadne," řekl Kreuziger k závěrečnému programu závodu, který vyvrcholí časovkou na 9 km.

Cyklistický závod Tirreno-Adriatico (WorldTour) - 5. etapa (192 km):
1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 4:54:42
2. Geschke (Něm./Giant) -6
3. King (USA/Garmin) -45
4. Hansen (Austr./Lotto) -1:01
5. Péraud (Fr./AG2R) -1:26
6. Caruso (It./Kaťuša) -1:39
7. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -1:42.
Průběžné pořadí:
1. Contador 21:01:30
2. Quintana (Kol./Movistar) -2:08
3. Kreuziger -2:15
4. Arredondo (Kol./Trek) -2:39
5. Péraud -2:40
6. Nieve (Šp./Sky) -2:50.

Reklama

Související témata: