Hlavní obsah

VIDEO: Po drsné kolizi cyklistické Flandry obcházela smrt. Belgičan smetl fandící ženu

Oudenaarde

Desítky drsných pádů a okamžiky hrůzy provázely 98. ročník cyklistického závodu Kolem Flander. Triumf v klání dlouhém 259 kilometrů nakonec slavil Švýcar Fabian Cancellara, čímž obhájil loňské prvenství. Ale při závodě šlo opakovaně o život. Trať klasického závodu obcházela smrt, závodníkem sražená žena dopadla zle.

Srážka belgického cyklisty s fanynkou.

 
Článek

Po sto třiceti kilometrech odstoupil po drsném pádu Belgičan Jürgen Roelandts, který byl minulý rok třetí. Hned dvakrát spadl úřadující mistr Belgie a dvojnásobný vítěz Flander Stijn Devolder, na zemi končili i mnozí další.

Nejhůře ze závodníků dopadl třiatřicetiletý Belgičan Johan Vansummeren, který se srazil s pětašedesátiletou ženou, která nesmyslně zariskovala a v době průjezdu cyklistů stála na ostrůvku uprostřed silnice. Byla snadným terčem, cyklista také nebyl stoprocentně pozorný, neměl v té rychlosti čas a prostor na manévrování.

Hrůzný okamžik zachycuje video amatérské úrovně. Pozoruhodně chladná byla reakce spolupřihlížejících, kteří s nějakou pomocí rozhodně nepospíchali.

Pohled na bezvládně ležící tělo ženy pod kolem nehybného a vedle ležícího závodníka byl přitom děsivý. Žena jea podle serveru flandersnews.be ve velmi vážném stavu, podrobila se již dvěma operacím a její stav je stále kritický. Vansummeren byl naložen do sanitky se zafixovaným krkem a poraněním hlavy, nicméně byl při vědomí. Den po ošklivé srážce opět usedl na kolo a absolvoval lehkou projížďku.

"Je to pro něj lepší než být zavřený doma. Má hlavně starost o tu paní. Pokud bychom měli číslo, kontaktovali bychom její rodinu. Takhle můžeme jenom sledovat zprávy v televizi," řekl sportovní ředitel stáje Garmin-Sharp Geert van Bondt serveru cyclingnews.

Třiatřicetiletý Vansummeren by měl v neděli jet Paříž - Roubaix, nad jeho účastí ale visí otazník.

Reklama