Hlavní obsah

Giro d´Italia startuje jako pocta Pirátovi, jehož zabil kokain

Praha

Jako hold nezapomenutelnému Marku Pantanimu odstartuje v pátek Giro d´Italia, první z etapových velikánů cyklistické sezóny. Sedmadevadesátý ročník se jede deset let od smrti slavného italského závodníka. I proto organizátoři do programu zařadili tři vrcholy, které měl holohlavý miláček tifosi v oblibě pro trénink či zde slavil velké výhry.

Foto: Peter Morrison, ČTK/AP

Giro d'Italia zamíří tentokrát i do Irska, kde jsou na cyklistický svátek jsou pořádně natěšení.

Článek
Fotogalerie

Marco Pantani, jemuž fanoušci přezdívali Pirát či Slůně kvůli šátku na hlavě a odstátým uším, ovládl Giro v roce 1998, kdy byl rovněž králem Tour de France. Příznivce si získal svým agresivním a často až bezhlavým stylem závodění. Šest let po životní sezóně však zemřel v pouhých čtyřiatřiceti letech v únoru 2004 na předávkování kokainem.

Poklonou dodnes uctívanému borci bude výstup pelotonu na tři brutální vrcholy Monte Carpegna, Oropa a Montecapione. „V kopcích jezdím tak rychle jen proto, abych zkrátil agonii. Rozdíl mezi mnou a zbytkem světa je mé odhodlání," vysvětloval Pantani. „Už nikdy nebude v pelotonu vrchař, jakým byl Marco," prohlásil Domenico Pozzovivo, jednatřicetiletý Ital, který kdysi sledoval Pantaniho triumf jako kluk a letos bude jako lídr týmu AG2R usilovat o vlastní zápis do historie.

Hlavní favorité jsou však jinde. U sázkových kanceláří je nejžhavějším adeptem na růžový trikot pro šampióna Gira Nairo Quintana z týmu Movistar. Čtyřiadvacetiletý Kolumbijec byl minulý rok druhý na Tour de France.

Při dosavadních letošních startech končil až na jedinou výjimku v případě lednového etapového závodu v Argentině poražený. „Štve mě to, ale je třeba uznat sílu ostatních. Dosud mě poráželi, ale nyní myslím jen na vítězství," řekl Quintana, který se po březnovém vystoupení v závodě Kolem Katalánska ukryl do hor v rodné Kolumbiji a ladil formu v ústraní.

„Věřím, že zajedu úžasné Giro. Současně však respektuji soupeře. Jistě jsou stejně silní, stejně připravení a mají totožný cíl. Ale já mám silný tým, ten nejlepší. Nikdo další podobný nemá," naznačil Quintana, kde by mohl být jeho trumf.

Matador se necítí opotřebovaný

Hlavním sokem mu bude Španěl Joaquím Rodriguez z týmu Kaťuša, který je o deset let starší. „Nairo měl skvělý start sezóny, pak mi přišlo, že lehce couvá. Já vše směřoval k Giru. Chci zopakovat sezónu 2012, kdy jsem v Itálii dojel druhý a měl tehdy vrcholnou formu," vykládala loňská jednička žebříčku UCI, která absolvuje čtrnáctou sezónu mezi profesionály.

„Mám dost psychických i fyzických sil," odfrkl si nad pochybnostmi, že v konfrontaci s mladým kolumbijským dravcem nemá nárok. „A ještě další čtyři sezóny hodlám závodit. Věk je jenom číslo," vzkázal Rodriguez.

V závětří dvou hlavních favoritů číhají další adepti celkového triumfu. Sedmatřicetiletý matador Cadel Evans, australský vítěz Tour de France z roku 2011, který se letos blýskl triumfem v závodě Kolem Trentina.

„Chtěl jsem jet Tour de France, ale tým rozhodl, že se zaměřím na Giro. Nemám s tím problém. Jde o závod, kde jsem před dvanácti lety debutoval v GrandTour. Rozhodně všechnu svoji energii vrhnu do nadcházejících tří týdnů," prohlásil borec formace BMC.

Dále pak růžový trikot vyhlíží ambiciózní Kolumbijec Rigoberto Uran, trojice Italů Michele Scarponi (Astana), Domenico Pozzovivo a v koutku duše o vítězství nepochybně sní i Ivan Basso, pro nějž by šlo o třetí triumf z Gira.

Na startu naopak chybí domácí obhájce vítězství Vincenzo Nibali. Koncentruje se na Tour de France, kde hodlá zkompletovat sbírku výher z největší etapových závodů, protože už v roce 2010 vyhrál Vueltu. V pelotonu, který závod rozjede v Belfastu a ukáže se také v Dublinu a okolí, rovněž nefiguruje žádný český závodník.

Giro d´Italia 2014
9. května - 1. etapa: Belfast, týmová časovka (22 km)
10. května - 2. etapa: Belfast-Belfast (218 km)
11. května - 3. etapa: Armagh-Dublin (187 km)
12. května: transfer a volný den
13. května - 4. etapa: Giovinazzi-Bari (121 km)
14. května - 5. etapa: Taranto-Viggiano (200 km)
15. května - 6. etapa: Sassano-Montecassino (247 km)
16. května - 7. etapa: Frosinone-Foligno (214 km)
17. května - 8. etapa: Foligno-Montecopiolo (174 km)
18. května - 9. etapa: Lugo-Sestola (174 km)
19. května: volný den v Modeně
20. května - 10. etapa: Modena-Salsomaggiore (184 km)
21. května - 11. etapa: Collecchio-Savona (249 km)
22. května - 12. etapa: Barbaresco-Barolo, individuální časovka (46,4 km)
23. května - 13. etapa: Fossano-Rivarolo (158 km)
24. května - 14. etapa: Aglie-Oropa (162 km)
25. května - 15. etapa: Valdengo-Montecampione (217 km)
26. května: volný den v Ponte di Legno
27. května - 16. etapa: Ponte di Legno-Val Martello (139 km)
28. května - 17. etapa: Sarnonico-Vittorio Veneto (204 km)
29. května - 18. etapa: Belluno-Malga Panarotta (171 km)
30. května - 19. etapa: Bassano-Monte Grappa, individuální časovka (26,8 km)
31. května - 20. etapa: Maniago-Monte Zoncolan (167 km)
1. června - 21. etapa: Gemona-Terst (169 km)

Reklama

Související témata: