Hlavní obsah

Únikem z blázince jsou tréninky v utajení. Bikeři čelí na Vysočině obrovské pozornosti

Nové Město na Moravě

Šrumec, jemuž se nedá uniknout. Není na světě závod, při němž by Jaroslav Kulhavý čelil většímu tlaku a pozornosti, než ve Vysočina Aréně v Novém Městě na Moravě. I tak si domácí závod Světového poháru horských kol, na nějž minulý rok dorazilo 12 tisíc fandů, užívá. „A další elitní borci ze seriálu Vysočinu rovněž milují," říká český olympijský vítěz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Kulhavý během závodu horských kol Pražské schody.

Článek

Kam se Kulhavý hne, všude je pod drobnohledem. „Fakt šrumec. Mám povinnosti vůči sponzorům, z domova dorazí autobus nejvěrnějších fanoušků, další přijedou auty. Lidí je vždy neuvěřitelné množství," přemítá borec formace Specialized Racing.

Co chvíli jej někdo žádá o podpis, o fotografii, nebo chce jen prohodit pár slov. „Schovávat se v jiném dresu nemá smysl. Ale občas jedu na trénink mimo oficiální termín, kdy na trati nikdo není. Třeba až večer. Mám rád svůj klid, chci se koncentrovat. V určeném čase je před každou sekcí fronta bikerů a všude davy diváků čekajících na pády," směje se Kulhavý.

I tak nedá na Nové Město dopustit. „Je to blázinec, ale jeden z nejhezčích závodů. Hlavně kvůli atmosféře. Třeba v Austrálii byla desetina diváků proti Vysočině," srovnává Kulhavý. „I všichni ostatní závodníci se do Česka těší. Vždy od nich slyším, že jde o nejlepší díl seriálu," vykládá česká hvězda. „To je fakt. Líbí se jim trať i úžasná atmosféra. V Austrálii už se vyptávali, jestli jsou nějaké novinky. A těšili se na tisícovky diváků," přitakával Ondřej Cink, jemuž patří v průběžném pořadí SP šesté místo. „Kulisa je ohromující. Nikdo z bikerů není zvyklý končit závod před zaplněnými tribunami," přitakává česká zástupkyně Kateřina Nash.

Právě na Cinka s Nash hodně spoléhá olympijský vítěz. „Už jsem se v tom blázinci kolem mě naučil fungovat, ale po minulé sezóně mám situaci jednodušší. Pozornost se rozmělní mezi nás tři," přemítá Kulhavý před bitvou, na níž organizátoři očekávají až dvacet tisíc fanoušků.

Však byl také závod v Novém Městě třikrát v řadě vyhlášen mezinárodní federací jako nejlepší. Při čtvrtém setkání elitních bikerů světa ve Vysočina aréně si organizátoři hodlají vysloužit důvěru pro pořádání mistrovství světa 2016.

V sobotu proběhnou v Novém Městě oficiální tréninky a rovněž závody juniorů, v neděli pak postupně budou na tratích bojovat muži do 23 let (9 hod.), elitní kategorie žen (11) a muži (13.15). Vstupné na nedělní program je 250 korun včetně parkovného.

Reklama

Související témata: