Hlavní obsah

Spurtéry zaskočili na Giru uprchlíci, výhru slavil domácí Canola. A teď už do hor!

Rivarolo Canavese

Třináctou etapu Gira d'Italia vyhrál ve spurtu tříčlenné skupiny uprchlíků italský cyklista Marco Canola. Kolumbijec Rigoberto Urán, jenž dojel spolu s dalšími favority v hlavním poli, vede stále o 37 sekund před Australanem Cadelem Evansem.

Foto: Gian Mattia D'Alberto, ČTK/AP

Ital Marco Canola (uprostřed) vyhrál 13. etapu Giro d'Italia před Venezuelanem Jacksonem Rodriguezem (vlevo) a Angelem Tulikem z Francie.

Článek
Fotogalerie

Canola a jeho dva kolegové Jackson Rodríguez z Venezuely a Angelo Tulik z Francie dotáhli po 158 kilometrech do konce dlouhý únik, který podle všeho spurtérské týmy v pelotonu podcenily. Pětadvacetiletý Ital finišoval v cílové rovince v Rivarolo Canavese z první pozice a těsně před dotírajícím Rodríguezem dosáhl na své premiérové vítězství na Grand Tour.

"Je to obrovské překvapení a úžasná výhra," řekl Canola. "Někdy v životě dostanete nečekané příležitosti a tohle je nejlepší den mé sportovní kariéry. Doufám, že první z mnoha," dodal.

Peloton dovezl do cíle s odstupem 11 sekund Francouz Nacer Bouhanni, jemuž tak sice nevyšel útok na další etapové vítězství, nicméně si upevnil vedení v bodovací soutěži.

"Na Giru nejsou jednoduché dny, byla to nebezpečná etapa. Jediné snadné dny jsou dny volna," uvedl vedoucí muž průběžného pořadí Urán, jenž se oblékl do růžového trikotu díky vítězství ve čtvrteční časovce. "Nechtěli jsme nic riskovat, takže jsme byli celou etapu vepředu, ale únik jsme nesjížděli," dodal.

V sobotu čeká na cyklisty první vysokohorská etapa letošního Gira. Na 164 kilometrech z Aglie do Oropy jsou na programu mimo jiné dvě stoupání první kategorie, přičemž to druhé do cíle je věnováno slavnému Marcu Pantanimu, jenž zemřel před deseti lety. V roce 1999 dosáhl populární "Pirát" na Oropě slavného etapového vítězství.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 13. etapa: Fossano - Rivarolo Canavese (158 km):
1. Canola (It./Bardiani Valvole) 3:37:20
2. J. Rodríguez (Venez./Androni Giocattoli)
3. Tulik (Fr./Europcar) oba stejný čas
4. Bouhanni (Fr./FDJ.fr)
5. Nizzolo (It./Trek)
6. Viviani (It./Cannondale)
7. Mezgec (Slovin./Giant)
8. Swift (Brit./Sky)
9. Farrar (USA/Garmin)
10. Božič (Slovin./Astana) všichni -11
Průběžné pořadí:
1. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) 53:15:06
2. Evans (Austr./BMC) -37
3. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:52
4. Pozzovivo (It./AG2R) -2:32
5. Kelderman (Niz./Belkin) -2:50
6. Quintana (Kol./Movistar) -3:29
7. Aru (It./Astana) -3:37
8. Poels (Niz./Omega Pharma-Quick-Step) -4:06
9. Morabito (Švýc./BMC Racing) -4:20
10. Kiserlovski (Chorv./Trek) -4:41

Reklama