Hlavní obsah

Na cyklistickém maratónu v Novém Městě favorité zabloudili

Nové Město na Moravě

Nečekaným vítězem maratónu Vysočina na horských kolech na 53 km v Novém Městě na Moravě se stal Michiel van Aelbroeck z Belgie. K prvenství mu dopomohla chyba českých jezdců, kteří se na odbočce tři kilometry před cílem vydali špatným směrem a napodobili nedávné bloudění Jaroslava Kulhavého s Kristiánem Hynkem v maratónu u jezera Lago di Garda v Itálii.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Závod Světového poháru horských kol 24. května v Novém Městě na Moravě, cross country - juniorky. Pád Polky Gabriely Wojtylové.

Článek

"Vydali jsme se tratí, po které končil maraton loni. Tento úsek jsme si v týdnu v rámci tréninku třikrát projeli. A to bylo špatně," popsal omyl jeden z favoritů Jiří Jobánek.

Z desetičlenné vedoucí skupiny se vydali do cíle správnou cestou pouze vítězný Van Aelbroeck a Tomáš Tvrdík, který skončil druhý. "Někdo z naší skupiny prohodil při pohledu, že jedou jiným směrem, chudáci, neznají to tady. Než jsme na omyl přišli, tak jsme ztratili více než minutu a už manko nešlo dohnat," uvedl Jobánek.

V závodě žen neměla vítězná Milena Cesnaková problémy, soupeřkám ujela už v první polovině. Druhá Nizozemka Monique Zeldenrustová dojela do cíle se ztrátou dvou minut.

Mezi téměř osmi stovkami startujících byl i novoměstský horolezec Radek Jaroš, v kategorii nad 50 let skončil na devátém místě.

"Startoval jsem z první řady, půl hodiny mě předjížděli výkonnostně lepší jezdci. Teprve potom jsem se dostal do své výkonnostní skupiny. Závod byl ale v každém případě lepší průpravou než trénink," řekl Jaroš.

Juniorka Průdková skončila šestá

Česká bikerka Barbora Průdková obsadila v Novém Městě šesté místo v závodu Světového poháru juniorek. Barbora Machulková skončila v kategorii žen do 23 let třináctá. Mezi juniory si vedl z českých závodníků nejlépe při své premiéře v seriálu Roman Lehký, který byl sedmnáctý.

Průdková na první Švýcarku Nicole Kollerovou ztratila více než čtyři minuty. Triumf švýcarských cyklistek potvrdily druhá Sina Freiová a čtvrtá Alessandra Kellerová.

"Závod hodně bolel, byl náročný. V zaváděcím kole mi to docela jelo, ale v dalším průběhu jsem už na přední pozice neměla. Zajela jsem své maximum, soupeřky byly lepší," přiznala Průdková.

Po prvním kole ztrácela na první místo 27 sekund a její manko postupně narůstalo. "Na startu byla kompletní světová špička, se šestým místem jsem proto spokojená," dodala Průdková.

Machulkovou od umístění na stupních vítězů dělilo šest minut. "Stále je mezi mnou a nejlepšími časová díra, ale zmenšuje se. Oproti loňsku jsem spokojená. Tajně jsem myslela na první desítku. Musím se zlepšit v kopcích a také sílu," uvedla Machulková po závodě žen do 23 let, který vyhrála Francouzka Margot Moschettiová.

Hlavní favoritka Švédka Jenny Rissvedsová měla technické problémy, skončila až osmá a přišla o průběžné vedení ve Světovém poháru. Předstihla ji o tři body Němka Helen Grobertová, která dojela osmá.

Lehký měl nevýhodnou pozici na startovní čáře. "Musel jsem jet celý závod naplno a postupně se prokousávat dopředu. S výsledkem jsem maximálně spokojen," řekl český junior, který zaostal o více než pět minut za vítězným Dánem Simonem Andreassenem.

Maraton Birell Bike Vysočina horských kol v Novém Městě na Moravě (53 km):
Muži:
1. Van Aelbroeck (Belg.) 2:03:14
2. Tvrdík (Nilfisk Alto pro cycling) -4
3. Kaněra (Ghost-Rubena racing team) -25
4. Haman (Superior Riders) -33
5. Jobánek (Superior Rubena team) -34
6. Rauchfuss (Kellys Bikeranch team) -46
Ženy:
1. Cesnaková (UGO Allivictus Čistý sport) 2:25:57
2. Zeldenrustová (Niz.) -1:59
3. Kolašínová (Superior Riders) -4:54
Závody SP v cross country horských kol v Novém Městě na Moravě:
Ženy do 23 let:
1. Moschettiová (Fr.) 1:16:18
2. Belomojnaová (Ukr.) -1:49
3. Rabensteinerová (It.) -2:45
4. Grobertová (Něm.) -3:25
5. Indergandová (Švýc.) -3:53
6. Žurová (Pol.) -6:23
...
13. Machulková -8:46
38. Kuntová (obě ČR) -1 kolo
Průběžné pořadí SP (po 3 závodech):
1. Grobertová 190
2. Rissvedsová (Švéd.) 187
3. Rabensteinerová 120
...
25. Machulková 16
Junioři:
1. Andreassen (Dán.) 1:05:51
2. Schwarzbauer (Něm.) -58
3. Vader (Niz.) -2:30
...
17. Lehký -5:15
18. Rajchart -5:22
36. Srovnalík (všichni ČR) -8:19
Juniorky:
1. Kollerová 1:00:15
2. Freiová (obě Švýc.) -1:35
3. Degnová (Dán.) -1:35
...
6. Průdková -4:07
20. Czeczinkarová -8:26
41. Březinová (všechny ČR) -16:15

Reklama

Související témata: