Hlavní obsah

Saganovi o centimetry uteklo vítězství v sedmé etapě Tour de France. Nibali udržel žlutý trikot

Nancy

Vítězem sedmé etapy Tour de France vedoucí z města Épernay do Nancy se stal Ital Matteo Trentin, který ve spurtu o galusku porazil druhého Slováka Petera Sagana. Smůla potkala v závěru Leopolda Königa. Český cyklista měl zhruba 900 metrů před cílem pád, který ho připravil o šanci bojovat o čelní umístění. Žlutý trikot nadále drží Ital Vincenzo Nibali ze stáje Astana.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ital Matteo Trentin ze stáje Omega Pharma-Quick Step vyhrál sedmou etapu Tour de France vedoucí z města Épernay do Nancy.

Článek
Fotogalerie

Saganovi znovu nevyšel útok na první letošní etapový triumf, na který pracoval celý jeho tým Cannondale. O jeho druhém místě musela rozhodnout až cílová fotografie.

Etapa se nesla v duchu úniku několika jezdců, s čímž se však nechtěla smířit Saganova stáj Cannondale, která táhla peloton a připravovala půdu pro svého lídra na etapový triumf. Sagan nastoupil 5,5 kilometru před cílem a neustále se držel v čele, sprinterský souboj ale zvládl lépe Trentin.

"Ani jsem nevěděl, že jsem vyhrál. Bylo to opravdu těsné a spíš jsem si myslel, že vyhrál Sagan," přiznal v cíli Trentin. "Tohle vítězství má pro nás velkou cenu po těch šesti protrápených dnech a zranění Marka Cavendishe. Po Markově nehodě jsme si sedli a řekli si, že se pokusíme vyhrát etapu. A povedlo se," dodal jezdec stáje Omega Pharma - Quick-Step.

Pro čtyřiadvacetiletého Itala jde o druhý triumf v etapě Tour de France v kariéře, loni vyhrál 14. etapu. Tentokrát úspěšně zaútočil v cíli 234,5 kilometrů dlouhé etapy z Épernay, která je druhá nejdelší v letošním itineráři.

König v závěru upadl

Během etapy znovu došlo k několika pádům, mimo jiné skončil Stef Clement ze stáje Belkin. V závěru se do kolize zapletl i český jezdec Leopold König, který se pokoušel zaútočit spolu se Saganem, nakonec ovšem dojel až na 73. místě.

Původně měl König v klasifikaci započítanou ztrátu 2:15, ale jelikož se pád odehrál v tříkilometrové ochranné zóně před cílem, nakonec se Königovi počítá stejný čas, jaký měl vítězný Trentin. Český jezdec si tak v celkovém hodnocení polepšil na 28. místo. O osm příček za ním dojel v pátek Jan Bárta, který je celkově na 117. pozici.

Podobně jako König dopadl i průběžně pátý Belgičan Jürgen Van den Broeck, který rovněž spadl při závěrečném spurtu. Díky ochranné zóně však nenabral ztrátu další minuty a udržel se v nejlepší pětce.

Cyklistický závod Tour de France - 7. etapa: Épernay - Nancy (234,5 km):
1. Trentin (It./Omega Pharma-Quick-Step) 5:18:39
2. Sagan (SR/Cannondale)
3. Gallopin (Fr./Lotto)
4. Dumoulin (Niz./Giant)
5. Gerrans (Austr./Orica)
6. Oss (It./BMC)
7. Gautier (Fr./Eurocar)
8. Chavanel (Fr./Iam Cycling)
9. Vanmarcke (Belg./Belkin)
10. Van Avermaet (Belg./BMC) všichni stejný čas
...73. König -stejný čas
81. Bárta (oba ČR/Netapp-Endura) -2:42
Průběžné pořadí:
1. Nibali (It./Astana) 29:57:04
2. Fuglsang (Dán./Astana) -2
3. Sagan -44
4. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -50
5. Gallopin -1:45
6. Porte (Austr./Sky) -1:54
7. Talansky (USA/Garmin) -2:05
8. Valverde (Šp./Movistar)
9. Bardet (Fr./La Mondiale)
10. Costa (Port./Lampre-Merida) všichni -2:11
...28. König -4:45
117. Bárta -36:48

Reklama

Související témata: