Hlavní obsah

Na Tour skončil po těžkém pádu i Contador! Nibali je znovu v čele, König dojel osmý

La Planche des Belles Filles
Aktualizováno

Letošní Tour de France je zatím pohřebištěm pro největší favority. Po loňském vítězi Chrisu Froomeovi, jenž slavný cyklistický závod vzdal ve středu po sérii pádů, odstoupil v pondělí i Španěl Alberto Contador. Dvojnásobný šampión závodu odstoupil během 10. etapy, v níž měl v jednom ze sjezdů těžký pád. Etapu nakonec ovládl Ital Vincenzo Nibali, jenž znovu získal žlutý dres. Čech Leopold König dnes dojel do cíle osmý.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Španěl Alberto Contador se drží za koleno po pádu v 10. etapě Tour de France, po němž ze závodu odstoupil.

Článek

První rentgenové vyšetření v cíli odhalilo, že Contador při pádu utrpěl frakturu holenní kosti. Zranění si podle sportovního ředitele stáje Bjarneho Riise vyžádá operaci a zatím není jasné, na jak dlouho zranění španělského závodníka vyřadí ze hry.

Jednatřicetiletý lídr stáje Tinkoff-Saxo spadl zhruba 95 kilometrů před cílem ve sjezdu ze druhé vrchařské prémie. Při pádu si sedřel obě nohy a poranil pravé koleno, na kterém mu lékař týmu musel silně krvácející ránu zhruba dvě minuty ošetřovat. Contador se pak vrátil na kolo a vydal se do stíhání hlavního pelotonu, o několik minut později však musel znovu zastavit kvůli přezutí bot.

Vítěz Tour z let 2007 a 2009 ztrácel na peloton v čele s největším konkurentem Vincenzem Nibalim čtyři minuty a manko se pokoušel stáhnout za pomoci týmových kolegů. Zhruba 80 kilometrů před cílem po výjezdu na další vrchařskou prémii a nejvyšší bod dnešní etapy ale svou snahu vzdal, sestoupil z kola a nasedl do doprovodného vozu stáje.

"Než odstoupil, řekl nám, že má obrovské bolesti a už nemůže dál. Je to velká škoda, protože od začátku Tour šlo všechno dobře. Měli jsme plán a dnešní etapa se vyvíjela přesně podle našich představ. A ve zlomku vteřiny je všechno pryč," posteskl si sportovní ředitel týmu Philippe Mauduit s tím, že pád musel být pořádně tvrdý. "Mám tu jeho botu, je úplně zničená," dodal.

Na Contadorovo odstoupení mezi prvními zareagoval Froome, jenž svému rivalovi popřál prostřednictvím twitteru brzké uzdravení. "Uzdrav se a doufám, že se uvidíme na Vueltě," napsal Froome.

V průběžném pořadí Tour byl Contador před dnešní 10. etapou na devátém místě se ztrátou čtyř minut na vedoucího Francouze Tonyho Gallopina.

König byl v horské etapě Tour osmý

Desáté dějství z Mylhúz na vrchol La Planche des Belles Filles dlouhé 161,5 km bylo pro peloton první horskou zkouškou, v níž König obstál výborně. Na vítěze etapy a hlavní hvězdu stáje Astana Nibaliho ztratil 50 sekund. Celkově má König manko necelých osm a půl minuty.

Nibalimu přitom ubyl další velký soupeř, sám byl svědkem Contadorova konce. "Bylo to ve sjezdu, asfalt nebyl v dobrém stavu. Byl za mnou, pak mě předjel a o tři sekundy později spadl. Bylo to drsné, jeli jsme kolem šedesátky. Je mi ho líto," řekl Nibali, jenž ztratil žlutý jen na jediný den a snaží se zkompletovat tituly z Grand Tours. Z Vuelty i Gira už triumf má.

Nibali obávaný závěr 10. etapy proměnil ve svoji show. Tři kilometry před vrcholem nastoupil ze skupiny favoritů a dojel si pro druhý vavřín na letošním 101. ročníku. "Byl to perný den. Ale hlavní dík patří Michelu Scarponimu, i po pádu odvedl pro mě neskutečnou práci," chválil týmového kolegu. "A mně nohy jely, takže jsem na konci mohl předjet i Rodrígueze," dodal nadšeně.

Po dnešním závěrečném dni v pohoří Vogéz vede Nibali o téměř dvě a půl minuty před Australanem Richiem Portem. V úterý mají jezdci první volný den.

Cyklistický závod Tour de France - 10. etapa: Mylhúzy - La Planche des Belles Filles (161,5 km):
1. Nibali (It./Astana)4:27:26
2. Pinot (Fr./FDJ.fr)-15
3. Valverde (Šp./Movistar)
4. Peraud (Fr./AG2R)oba -20
5. Bardet (Fr./AG2R)
6. Van Garderen (USA/BMC)oba -22
7. Porte (Austr./Sky)-25
8. König (ČR/NetApp)-50
9. Rodríguez (Šp./Kaťuša)-52
10. Nieve (Šp./Sky)-54
...
63. Bárta (ČR/NetApp)-16:07
Průběžné pořadí:
1. Nibali42:33:38
2. Porte-2:23
3. Valverde-2:47
4. Bardet-3:01
5. Gallopin (Fr./Lotto)-3:12
6. Pinot-3:47
7. Van Garderen-3:56
8. Peraud-3:57
9. Costa (Portug./Lampre)-3:58
10. Mollema (Niz./Belkin)-4:08
...
21. König-8:25
88. Bárta-1:08:26

Reklama

Související témata: