Hlavní obsah

Jsem frustrovaný. Nepodvádím a přitom nemůžu dělat svoji práci, trápí se Kreuziger

Praha
Aktualizováno

Velkou frustraci momentálně prožívá český cyklista Roman Kreuziger, jenž nemůže závodit, aniž by byl za cokoliv oficiálně potrestán. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) mu totiž kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu pozastavila činnost a osmadvacetiletý závodník tak nemůže dělat svoji práci. Může jen trénovat a doufat, že se celá záležitost brzy vyřeší.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Český cyklista Roman Kreuziger.

Článek

„Jsem hluboce frustrován současnou situací, která mi znemožňuje jezdit na kole a vykonávat moje povolání. Nejsem podvodník a nespáchal jsem žádný dopingový prohřešek," hájí se rodák z Moravské Třebové na svých webových stránkách.

Znovu se na svoji obhajobu zaštiťuje tvrzeními nezávislých expertů, kteří vyloučili jakýkoliv důkaz o užití zakázaných prostředků pro zvýšení výkonnosti.

„Experti potvrdili, že v mém případě neexistují důkazy o provinění proti antidopingovým pravidlům. Táhne se to už od června loňského roku a stále proti mně nebyl formálně otevřen žádný případ. Navzdory tomu jsem provizorně suspendován. Upřímně doufám, že se situace rychle vyřeší a nestane se z toho politická záležitost," uvádí závodník.

Týmu děkuje za podporu

„Jsem vděčný svému týmu Tinkoff-Saxo za jeho podporu. Pomáhá mi, že cítím jeho důvěru ve mě a v názory nezávislých expertů na můj případ," dodává.

Podobnými slovy se český cyklista hájil už dříve, ale zdá se, že UCI nijak neobměkčil. Unie totiž uplatňuje princip presumpce viny, takže nesrovnalosti v biologickém pase bere v zásadě stejně jako pozitivní dopingový test. „Neříkám, že je (Kreuziger) vinen. Experti UCI a CADF (cyklistická antidopingová organizace) ale cítí náznaky manipulace. Na takovéto záležitosti budeme pohlížet, jako by šlo o pozitivní A-test," vyjádřil se šéf cyklistické unie UCI Brian Cookson.

Cyklistův právní zástupce Jan Šťovíček již dříve uvedl, že suspendace závodníka v tomto případě není na místě. „Ve středu tým vydal tiskovou zprávu, že Roman pojede v Polsku a následně jsem obdržel dopis od právního zástupce UCI, že pokud se tam pokusí startovat, budou ho suspendovat, což byla určitá forma vydírání," postěžoval si Šťovíček na Kreuzigerově webu.

Požaduje rychlé rozhodnutí

Kreuziger společně se svým právním zástupcem požadují co nejrychlejší vyřešení případu. „Chceme, aby bylo rozhodnuto ve zkráceném řízení a my jsme rychle věděli, na čem jsme. UCI nám v tomto vyšla i trošku vstříc, když s tím souhlasila. Nebylo by to konečné řešení v celém tom případě, ale v té otázce dočasné suspendace," řekl Šťovíček pro ČT Sport.

„K žádnému překročení hodnot nedošlo, proto není nejmenší důvod, aby Roman Kreuziger nezávodil. Kdyby byl potrestán, to si pak ale teoreticky mohou vybrat kohokoliv z toho pelotonu a takto ho popotahovat. To se nám nelíbí," zdůraznil Šťovíček.

Český cyklista zatím trénuje a snaží se připravit na start Vuelty. V tréninku se snaží od všeho oprostit. „Už se to táhne dlouho a člověk se za tu dobu naučil nějak reagovat. Vuelta startuje 23. srpna, tedy za 18 dní, což je poměrně krátká doba. Věříme, že se vše dotáhne do zdárného konce, i když lze očekávat, že ta cesta bude ještě hodně dlouhá," tuší Kreuziger.

Reklama