Hlavní obsah

Contador uhájil na Vueltě červený dres vedoucího jezdce. Quintana odstoupil

Pamplona
Aktualizováno

Španělský cyklista Alberto Contador uhájil po 11. etapě vedení v průběžném pořadí Vuelty, krajan Alejandro Valverde ale snížil díky bonifikacím jeho náskok na 20 sekund. Z jejich taktické bitvy v závěru 153 kilometrů dlouhé trasy těžil Fabio Aru, který v náročném stoupání zhruba kilometr před cílem zaútočil a vybojoval pro Itálii druhý etapový vavřín v letošním ročníku.

Foto: Profimedia.cz

Kolumbijský cyklista stáje Movistar Nairo Quintana na trati Vuelty.

Článek

Valverde dojel se ztrátou šesti sekund druhý ve stejném čase jako třetí Joaquín Rodríguez a čtvrtý Contador. Průběžně čtvrtý je Chris Froome. Britský spolufavorit na celkový triumf, jenž v závěru jen s největším vypětím držel kontakt, nakonec ztratil na vedoucí dvojici jedinou vteřinu a přiblížil se třetímu Kolumbijci Rigobertu Uránovi. Ten na šesté příčce zaostal o 13 vteřin.

Ze závodu odstoupil jeden z favoritů Kolumbijec Nairo Quintana. Valverdeho kolega ze stáje Movistar, jenž se potloukl při karambolu v úterní časovce, odstartoval do středeční etapy po pádu v časovce s bolavým kotníkem a kyčlí. V pelotonu absolvoval zhruba dvacet kilometrů, než se zapletl do další nehody. Vítěz letošního Gira d'Italia poté zamířil na vyšetření do nemocnice a letošní Vuelta pro něj skončila.

Čtyřiadvacetiletý Quintana měl přitom závod dobře rozjetý. V neděli se před volným dnem dostal do vedení a úterní časovku absolvoval v červeném trikotu lídra. Ten mu však štěstí nepřinesl - kolumbijský vrchař nezvládl pravotočivou zatáčku a skončil ve svodidlech. Ošklivě se potloukl, ztratil několik minut času a vypadl z elitní desítky celkového pořadí. Přesto doufal, že se ještě v kopcích vrátí alespoň na stupně vítězů.

Ve čtvrtek cyklisty čeká po horských testech opět rovinatá etapa. Peloton absolvuje 166 km dlouhý okruh se startem i cílem v Logroňu.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 11. etapa: Pamplona - Santuario de San Miguel de Aralar (153,4 km):
1. Aru (It./Astana) 3:41:03
2. Valverde (Šp./Movistar)
3. Rodríguez (Šp./Kaťuša)
4. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) všichni -6
5. Froome (Brit./Sky) -7
6. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -13
7. Sánchez (Šp./BMC)
8. Martin (Ir./Garmin) oba -15
9. Navarro (Šp./Cofidis) -16
10. Gesink (Niz./Belkin) -21
Průběžné pořadí:
1. Contador 40:26:56
2. Valverde -20
3. Urán -1:08
4. Froome -1:21
5. Rodríguez -1:35
6. Sánchez -1:52
7. Aru -2:13
8. Anacona (Kol./Lampre) -2:22
9. Gesink -2:55
10. Caruso (It./Cannondale) -3:51

Reklama

Související témata: