Hlavní obsah

Štybarovy trable. Svatbu absolvuje s protézou

Praha

Grandiózní forma a smělé plány se během jediné vteřiny rozplynuly. Od srpnového pádu český cyklista Zdeněk Štybar dává dohromady pošramocené tělo. Ačkoliv je zdravotně fit, na víkendovém MS se s nejlepšími měřit nemohl.

Foto: Sport.cz

Zdeněk Štybar

Článek

A jeho trablům spojeným s děsivým karambolem ještě není konec. „Člověk netuší, co může jeden pád způsobit," posteskl si.

Na šampionátu ve španělské Ponferradě skončil třiaosmdesátý se ztrátou sedmi minut. „Neměl jsem formu jako před Eneco Tour. Takovou získám letos už jen těžko," řekl Štybar pro web supercycling.cz v prvním rozhovoru od pádu právě při Eneco Tour.

Následky karambolu z úvodu srpna si nese dosud. „Občas mě ještě trochu bolí hlava. Hlavně ale mám nalepené přední zuby, protože jsem si jich při pádu pět vyrazil. Brzy mi je vyndají a nasadí implantáty," vykládal Štybar. „Navíc jsem měl po pádu přetrhané nervy, včetně toho, co hýbe horním rtem. Nefungovala ani mimika svalů," vracel se k děsivému okamžiku Štybar.

O svatební cestu přijde

Se zuby si ještě užije velké peripetie. „Po sezóně mi všechny ulámané vytrhají. Pak se všechno bude dva měsíce hojit, následně mi lékaři dají do úst čepy a po dalších třech měsících dostanu definitivní zuby. Ještě jarní klasiku Paříž–Roubaix pojedu s provizorními. Budu si muset nechat udělat protézu, klasické vyndavací zuby. Jinak situace řešit nejde," vysvětlil cyklista.

Při všech potížích byl rád, že tým Omega Pharma Quick Step má jezdce dobře pojištěné. „Doma platím za zdravotní a sociální pojištění rakety, ale příplatek na jednu korunku je pět set korun. Přitom náklady půjdou do statisíců," kroutil hlavou Štybar.

Kvůli zubům přijde i o svatební cestu. „V říjnu si kousek od Essenu vyměníme s Ine prstýnky. Zvu celý tým, celkem jsme posílali čtyři sta pozvánek. Ale kvůli všem plánovaným zákrokům asi nikam nepojedeme," uvedl Štybar, který chce závodit, jak nejdéle to bude možné. „Hodlám ze sezóny vymačkat ještě co nejvíc, abych v zimě nezačínal od nuly," vysvětlil.

Reklama

Související témata: