Hlavní obsah

Kritérium v Praze vyhrál Simoni před Raboněm

PRAHA

Dvojnásobný vítěz Gira d'Italia Gilberto Simoni vyhrál cyklistické kritérium v Praze. To se na Václavském náměstí uskutečnilo bez většiny zahraničních hvězd, které nestartovaly kvůli porušení finančních dohod ze strany pořadatelů. Druhý skončil mistr Evropy do 23 let František Raboň, třetí byl Stanislav Kozubek.

Článek

Při neúčasti Němce Jana Ullricha a Američana George Hincapieho byl spolu se Simonim největším tahákem ve startovním poli 27 jezdců Ondřej Sosenka, který obhajoval loňské prvenství. Čerstvý světový rekordman v hodinovce se na startovní čáře převlékl do dresu připomínajícího právě nedávný zápis do historie a jeho rudá barva byla v prořídlém pelotonu často vidět.

Po úvodním úniku čtyř jezdců byl Sosenka hlavním aktérem jejich stíhání a poté se sám pokusil o trhák. V čele se rychle osamostatnil ještě s dalšími třemi soupeři, jedním z nich byl jiný zdatný časovkář Michal Hrazdíra. Toto kvarteto si díky spolupráci na 800 metrů dlouhém okruhu vytvořilo náskok téměř půl kola, ale ani jejich aktivita konečný úspěch nepřinesla.

O prvenství spurtovala trojice

Zhruba čtvrt hodiny před koncem závodu, zkráceného z původních 64 kilometrů na 55 minut, bylo pole znovu pohromadě. Zasloužil se o to hlavně úspěšný český profesionál Jan Hruška, který v závěru bojoval o vítězství v šestičlenné skupině, jejíž únik kritérium rozhodl. Nakonec však spurtovala o prvenství jen trojice, z níž měl nejvíce sil Simoni, který celou dobu jezdil skrytý v pelotonu.

V celém průběhu závodu dokázal s ostatními držet krok handicapovaný jezdec Jiří Ježek. Účastník paralympijských her dojel v hlavním poli na 22. místě, předčil tedy i Sosenku.

Zatímco loni sledovalo exhibici s americkým fenoménem Lancem Armstrongem kolem 25 tisíc lidí, dnes jich přišlo výrazně méně. Řada natěšených fanoušků navíc po oznámení okleštěné startovní listiny zklamaně odešla.

Simoni ocenil atmosféru pražského závodu

Po prvenství ve spurtu ocenil Simoni atmosféru pražského závodu. "Diváci byli skvělí, před takovým publikem byla radost závodit. Bylo to dobrý závod, stejně jako před rokem. Líbí se mi vyhrávat, do každého závodu jdu s cílem zvítězit, proto jezdím," řekl Simoni.

Také Raboň se usmíval, prohra se slavným Italem mu příliš nevadila. "Bylo vidět, že Simoni je velký závodník. Zkoušel jsem se před něj dostat, ale i tak jsem se svým druhým místem nadmíru spokojen. Chtěl bych poděkovat divákům, že přišli a že tak fandili," prohlásil Raboň.

Tomáš Konečný, spolujezdec Jana Ullricha ze stáje T-Mobile, byl naopak jedním z těch, kteří se na start nepostavili. "O tom, jak to dopadlo, rozhodli organizátoři. Já jsem profesionál, já nemůžu startovat, když neplní dohody. Každý se však může svobodně rozhodnout, a když někomu nevadí, že nedostane peníze a jede, je to jeho věc," pozastavil se nad tím, že část závodníků nakonec startovala.

Výsledky:
1. Simoni (It./Lampre), 2. Raboň (PSK Whirlpool), 3. Kozubek (Dukla Praha), 4. Mattan (Bel./Lotto), 5. Hruška (Liberty Seguros), 6. A. Maschiarelli (It./Acqua e Sapone), ...24. Sosenka (Acqua e Sapone).

Reklama