Hlavní obsah

Z Tábora mám husí kůži, říká Štybar při vidině návratu na místo, kde slavil životní triumf

Praha

Zdeněk Štybar utnul v roce 2010 v Táboře devatenáct let dlouhé čekání českých fanoušků na světový titul v cyklokrosu. Duhový trikot mezi elitou získal pak ještě dvakrát. Teď spřádá plány o útoku na druhý triumf v domácích podmínkách, byť průběh sezóny byl v podání 28letého borce plný problémů.

Foto: Michal Červený, www.mtbs.cz

Zdeněk Štybar na archivním snímku.

Článek

„Jestli nebude zdraví proti, určitě přijedu," ujišťuje Štybar s vyhlídkou světového šampionátu, který bude za necelé tři měsíce potřetí v historii hostit město na jihu Čech.

„Když někdo vysloví v mé blízkosti Tábor, naskakuje mi husí kůže. Bylo to jako sen, o kterém člověk doufá, že se splní," vykládá při vzpomínce na premiérový titul. „Mám tehdejší vítězství pořád v sobě. Vždyť je to největší úspěch mojí kariéry," tvrdí Štybar, jenž po následné obhajobě přesedlal na silnici.

V roce 2013 se blýskl šestým místem ve slavném závodě Paříž-Roubaix či etapovým triumfem při Vueltě, celkově ovládl Eneco Tour. Na začátku letošního roku si z přípravy na silnici odskočil na cyklokrosový šampionát a potřetí v kariéře vyhrál.

V sezóně ho však pronásledovaly mrzutosti. Prodělal děsivý karambol s vážnými následky při Eneco Tour, po pádu během říjnového cyklokrosového závodu nižší kategorie musel kvůli zraněným vazům v pravém rameni na operaci.

Přesto by neměl chybět na startu závodu MS (1. 2. 2015). „Je to srdeční záležitost. Jednak kvůli tomu prvnímu titulu, a pak kvůli lidem. Celý závod je člověk v kontaktu s publikem, atmosféra je jedinečná," rozplývá se borec, jehož triumfální průjezd cílem posledního světového šampionátu zdobí plakáty pro blížící se MS v Táboře.

Reklama

Související témata: