Hlavní obsah

Cyklistická unie Armstronga nijak stíhat nebude

PAŘÍŽ

Lanci Armstrongovi nehrozí žádný postih od Mezinárodní cyklistické unie, která se v minulých dnech zabývala obviněním, že slavný Američan při svém prvním triumfu na Tour de France v roce 1999 dopoval. Vedení světové cyklistiky podle svého šéfa Heina Verbruggena nemá v ruce nic, za co by mohlo jezdce potrestat.

Foto: Oakley

Americký cyklista Lance Armstrong mává fanouškům na Tour de France.

Článek

"Není možné někoho obvinit, když nebyl pozitivně testován podle řádů," řekl nizozemský funkcionář francouzskému listu Figaro. "Normálně, když někomu můžete prokázat doping, dostane dvouletý trest. Ale to, co máme, nelze použít jako důkaz," uvedl Verbruggen.

Aféru rozpoutal francouzský deník l'Equipe, který napsal, že Američan měl před šesti lety pozitivní testy na zakázanou hormonální látku EPO. Odvolával se na výsledky analýz Armstrongových vzorků, jež byly provedeny až dodatečně loni. V roce 1999 ještě v antidopingových laboratořích nedokázali EPO odhalit.

Třiatřicetiletý Armstrong po letošním sedmém vítězství na Tour ukončil kariéru, ale v posledních dnech naznačil, že by se mohl do pelotonu vrátit. Informace v l'Equipe ho namíchly a comeback by podle něj mohl být svéráznou odvetou. Jakoukoli vinu popírá a po vyjádření UCI mu v návratu nic nebrání.

Verbruggen si posteskl, že celá aféra cyklistiku poškodila. "Budeme se tím případem dál zabývat. Chceme přesně vědět, kdo ty informace pustil ven," uvedl šéf UCI s tím, že jeho organizace má k dispozici jména šesti jezdců, kteří měli údajně rovněž pozitivní test. "Čekáme, až nám z laboratoře odpovědí na naše otázky. Pak uvidíme, co dál," prohlásil Verbruggen.

Reklama