Hlavní obsah

Kamarádova výpomoc zničila Porteho růžový sen. Po defektu přišla dvouminutová penalizace

Praha

Původně rovinatá etapa, která neměla mít na bitvu o růžový trikot pro nejlepšího cyklistu Gira d'Italia žádný vliv, se stala osudným jednomu z favoritů. Australan Richie Porte totiž ztratil kvůli defektu a následně jej rozhodčí za nedovolenou podporu penalizovali dvěma minutami. Lídr týmu Sky tak nyní ztrácí přes tři minuty. Jeho šance na zisk růžového trikotu je tak prakticky nulová.

Foto: Profimedia.cz

Richie Porte (vlevo) přijímá přední kolo od Simona Clarka z jiného týmu, což pravidla zakazují.

Článek

Porte měl defekt přibližně pět kilometrů před cílem. Jako první mu na pomoc přispěchal krajan Simon Clarke a sokovi poskytl přední kolo z vlastního stroje, jenže Clarke patří do sestavy Orica-GreenEdge. A podle pravidel není pomoc od člena cizího týmu povolena.

Na Porteho sice počkali tři týmoví parťáci a ještě mu pomáhal zmenšit manko na peloton Australan Michael Matthews rovněž ze stáje Orica-GreenEdge, i tak Porte nabral ztrátu 47 vteřin. Brzy však přišla poprava od rozhodčích. Dvouminutová penalizace pro Porteho i Clarka. „Pravidla musí být dodržována kvůli důvěryhodnosti sportu a Gira. Rozhodnutí je konečné a není proti němu odvolání," vysvětlil Mauro Vegni, ředitel závodu.

„Můj tým nemá žádného adepta na celkové vítězství, a proto jsem krajanovi při defektu pomohl. Když Richie zastavil, neměl blízko nikoho z týmových kolegů. Všichni Australané drží při sobě, bral jsem to jako výpomoc kamarádovi," krčil rameny Simon Clarke.

Byť do cíle v Miláně ještě zbývá mnoho set kilometrů a časovka, která je silnou zbraní Porteho, jeho naděje na vítězství jsou po úterku rozmetány napadrť. Průběžné dvanácté místo a ztráta 3:09 minuty nedává Australanovi prakticky žádnou naději na růžový trikot.

„Většina lidí musí uznat, že jsme byli svědky mimořádného okamžiku fair play. Richie nezískal žádnou nespravedlivou výhodu," byl přesvědčený David Brailsford, ředitel týmu Sky, pro server cyclingnews.com. „Došlo k porušení litery pravidel, nikoliv ducha. Nevzdáváme se a budeme bojovat, byť jsme v těžké situaci. Musíme doufat, že se nám vyhne další defekt, ale půjdeme do toho po hlavě," ujišťoval Brailsford.

Reklama