Hlavní obsah

Cyklista Padrnos je rád, že má konečně klid

BRNO

Spokojen, že vleklá dopingová aféra z roku 2001 pro něj skončila, je český profesionální cyklista Pavel Padrnos. Osvobozující verdikt očekával, přesto přijal pondělní rozhodnutí soudce Paola Luppiho v San Remu s radostí. Padrnos zároveň potvrdil, že i v příští sezóně bude hájit barvy americké stáje Discovery Channel.

Foto: PRÁVO

Pavel Padrnos (uprostřed) ještě v dresu předcůdce Discovery Channel stáje US Postal Service.

Článek

I když byl Padrnos přesvědčen o své nevině, čtyři roky určité nejistoty pro něj prý příjemné nebyly. "Když má člověk problém se soudem, tak to určitě na klidu nepřidá," uvedl.

Asi nejvíce ho celá záležitost zasáhla loni v létě, kdy se během Tour de France začalo psát o vyšetřování několika jezdců kvůli staré aféře z Giro d'Italia ve francouzských novinách a chytilo se toho vedení slavného závodu.

"Není nic příjemného, když po třech čtvrtinách Tour někdo přijde a řekne, že na závodě končím. Nejhorší na tom bylo, že já věděl, že nic neovlivním. Kdyby ředitel závodu Leblanc řekl, že nepokračuji, tak bych prostě pokračovat nemohl," prohlásil Padrnos, který pomáhal v minulých letech Lanci Armstrongovi k vítězné sérii na Tour.

Karnitin jako konzervační látka

U Padrnose našli policisté v roce 2001 při Giru povolený výživový prostředek Karnitin, který obsahoval i zakázaný Mannitol, jenž však sloužil jen jako konzervační látka v neškodném množství. Žalobce přesto pro Padrnose požadoval dvouměsíční vězení a pokutu 2000 eur (necelých 60 tisíc korun).

"Já byl jeden z mála, kteří jsme v tom měli zcela jasno. Věděl jsem, že mi nic nenašli, spíše to bylo nějak špatně vyložené. O své nevině jsem nikdy ani nezapochyboval," řekl Padrnos.

Po rozsáhlé razii na Giru začaly úřady vyšetřovat kolem šedesáti jezdců. "Nakonec to skončilo tak, že soud projednával dvanáct lidí a z nich šest skončilo bez jakéhokoliv postihu. Myslím, že to byla spíše nějaká administrativní chyba a za pravdu mi dala již dříve Mezinárodní cyklistická unie," uvedl český cyklista.

Padrnose podržel i šéf stáje Bruyneel

Hlavními aktéry skandálu byli Italové Dario Frigo, Alberto Elli a Giuseppe Di Grande, kteří byli v pondělí odsouzeni k pokutám a podmínečnému trestu vězení.

Padrnose podržel i manažer a šéf stáje Discovery Channel Johan Bruyneel. "Nabídl mi i v dalších letech smlouvu. Dal jsem mu všechny podklady a kdyby byl jakýkoliv problém, tak by to určitě neudělal," míní Padrnos.

Po letošní sezoně šéfovi týmu řekl, že by chtěl závodit i v příštím roce. "Necítím se unavený, ani cyklistikou otrávený. Na smlouvě na příští rok jsme domluveni, ale podepsána zatím není," dodal Padrnos.

Reklama