Hlavní obsah

Astana v problémech. Kvůli podezření z dopingu chce stáhnout Booma z Tour

Utrecht

Kazašská cyklistická stáj Astana řeší v den vypuknutí Tour de France velký problém. Na základě předzávodních testů, které vykázaly nízké hodnoty hormonu kortizolu, požádala svého jezdce Nizozemce Larse Booma, aby nenastoupil do dnešní časovky jednotlivců. Hormony kortizolu mohou indikovat doping a nedovolené užívání steroidního hormonu kortizonu, ale nejsou nezvratným důkazem o užívání zakázaných látek.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Nizozemský cyklista Lars Boom (vlevo) čelí obvinění z dopingu.

Článek

Astana je součástí organizace Hnutí pro důvěryhodnou cyklistiku (MPCC), jehož členové mají striktnější antidopingová pravidla než Světová antidopingová agentura (WADA) a Mezinárodní cyklistická unie (UCI). A podle pravidel MPCC má jezdec s nízkými naměřenými hodnotami kortizolu nastoupit "období odpočinku", než se postaví na start dalšího závodu.

Stáj s nechvalnou pověstí však zdůraznila, že podle standardů UCI by nizozemský jezdec mohl bez omezení startovat. "Ve dvě hodiny pátečního odpoledne jsem obdrželi analýzu krevních testů našich devíti jezdců pro Tour od Cyklistické antidopingové nadace (CADF), nezávislé organizace UCI. A podle zprávy CADF má Lars Boom zdravé a povolené hodnoty kortizolu pro Tour de France. Jen jsou příliš nízké pro standardy MPCC," uvedla Astana ve svém prohlášení.

Tým, do jehož řad patří i obhájce loňského prvenství a jeden z hlavních letošních favoritů Ital Vincenzo Nibali, se ještě pokusil Booma ve startovní listině na poslední chvíli nahradit Alessandrem Vanottim. Tato žádost však byla ze strany UCI zamítnuta, neboť přišla příliš pozdě. "Podle regulí UCI nemohou týmy měnit svou startovní listinu po schůzce sportovních ředitelů a UCI chce tato pravidla bez výjimek dodržovat," vysvětlila unie.

A protože sama UCI Boomovi start nezakázala, je možné, že Astana se rozhodne ponechat ho v pelotonu a devětadvacetiletý jezdec, který loni na Tour vyhrál jednu z etap, se dnes nakonec přece jen objeví na startu "Staré dámy" ve své domovině.

Reklama

Související témata: