Hlavní obsah

Froome to schytal, polili ho nevábnou tekutinou. König debatoval s naháči, kteří bučeli

Mende

Je v čele velkého závodu, ale musí trpět. Britský cyklista Chris Froome zažil nepříjemnost na trati 14. etapy, při níž si upevnil vedení v tomto ročníku Tour de France. Nebyl sám středem nechtěné pozornosti. Incident potkal i Froomeova kolegu za stáje Sky Leopolda Königa.

Foto: Pool, Reuters

Brit Chris Froome ve žlutém trikotu mezi diváky při 14. etapě Tour de France.

Článek

"Nějaký divák, zhruba 50 nebo 60 kilometrů po startu etapy, na mě chrstnul sklenici moči a křičel 'dopé'. Jsem z toho hodně zklamaný," posteskl si na tiskové konferenci po etapě s nevábnou sprchou britský lídr závodu.

„Kvůli francouzským novinářům tady nemáme úplně dobrou pověst, což se podepisuje na tom, jak se k nám diváci chovají," postěžoval si pro Radiožurnál König. V závěru etapy český člen týmu Sky v kopci dokonce zastavil a mluvil se skupinou jedinců, kteří byli nazí a bučeli.

Ptal se, proč to dělají? "Prostě jsem chtěl od nich slyšet argumenty, proč bučí. Chápu, že na ně působí média, ale každý si přece může udělat svůj vlastní obrázek. Ptal jsem se kluků z týmu, jak to bylo loni, kdy se týmu Sky na Tour naopak nedařilo - a tehdy prý všichni Sky milovali," líčil König. Jenže letos je vše jinak. Tým září. A zároveň dostává rány. „Čím větší má tým úspěchy, tím víc má nepřátel," usoudil český cyklista.

Za viníky incidentů považuje i Froome část médií. Ta nemálo zpochybňují jeho čistotu a spekulují o dopingu. "Myslím, že zpravodajství o závodě je ze strany několika osob hodně nezodpovědné a tyhle osoby z toho viním. Nejde zdaleka o všechny novináře, oni vědí, o kom mluvím," pokračoval Froome.

"S Armstrongem se musíme vyrovnat"

König vnímá i narážky od několikanásobného amerického vítěze Tour Lanceho Armstronga. Ten zpochybnil čistotu některých závodníků, sám byl přitom připraven o celou sadu triumfů poté, co se provalila velká aféra... V jednom ze svých příspěvcích na Twitteru naznačil, že sám nemá ponětí, jestli za dominancí Frooma jsou jen Britovy výkony, následně se ale za své vyjádření omluvil.

„Jezdím za nejčistší tým, který si mě jako jediný otestoval a kontroloval si můj biologický pas. Je to hrozný paradox. Lidé jako Armstrong se do nás pouštějí bez jakékoli transparentnosti. Musíme se s tím vyrovnat, setkáváme se s tím opravdu každý den, při každém rozhovoru," připomínal zklamaný König.

V závěrečném kopci etapu jen dojížděl. Takřka jako turista. „Poslední kopce si užívám, a kdyby na nás lidé tolik nebučeli, tak bych si to užil ještě víc," říkal cyklista týmu, o jehož lídrovi se spekuluje i v souvislosti s tzv. technickým dopingem

Jak je to s diskutovanými koly, která týmu Sky po týmové časovce překontrolovali? „To je úplně ta nejsměšnější věc. Jestli nám chtějí kontrolovat kola každou etapu, tak ať je celá projedou, čímkoli chtějí. Je to směšné," dodal.

Froome ve žlutém dnes dojel dvacátý s odstupem 4:15 za vítězem, celkově je první o 3:10 před Kolumbijcem Quintanou.

Reklama

Související témata: